2007-05-01

Göran och katolikerna

Det finns ett nätverk för kvinnor i näringslivet som heter Göran. Anledningen till att det heter så är att det 1999, då nätverket bildades, fanns fler vd:ar i Sverige som hette Göran än vad det fanns kvinnliga vd:ar totalt. Och då är Sverige ändå (2007) näst bäst i Europa när det gäller kvinnorepresentation i bolagsstyrelser; knappt 25 procent av svenska styrelseledamöter är kvinnor (jumboplatsen intas av Luxemburg med 1 procent kvinnor i styrelserna!).

Tyskland, vårt grannland i söder, ligger på drygt 10 procent. Det är kanske inte så konstigt - i Tyskland förvärvsarbetar ju kvinnor inte i lika stor utsträckning. Det försöker nu familjeminister Ursula von der Leyen råda bot på genom en storskalig satsning på dagisverksamhet. 3 miljarder euro ska satsas för att vart tredje barn år 2013 ska få en dagisplats.

Bra idé? Nja, inte enligt katolska kyrkan (åh vad vi älskar dem!). Biskopen i Augsburg, Walter Mixa, påstår att von der Leyens förslag bara är ideologiskt betingat och i första hand bara underlättar för industrin att rekrytera unga mödrar som arbetskraft:
"Frau von der Leyen hat die Berufstätigkeit von Müttern zu einem ideologischen Programm erhoben und dient mit diesem Weg vor allem der Rekrutierung junger Mütter als Fachkräfte für die Industrie"
Hans kollega, Benediktinordens abbot Notker Wolf, är på samma linje:
"Offenbar zählt eine Frau nur etwas, wenn sie wie ein Mann arbeitet und nicht wie eine Mutter für ihr Kind sorgt"
("uppenbarligen räknas bara en kvinna som något, om hon arbetar som en man och inte tar hand om sitt barn som en mor")
Bra tänkt, Notker. Kan inte du och Walter åka ut och missionera lite i Europa, så vi slipper den här jobbiga sekulariseringen? Det finns så många korkade européer som tycker det känns helt okej att kvinnor förvärvsarbetar. Här skulle katolska kyrkan kunna göra en insats, faktiskt. Hyr en turnébuss, fyll den med reaktionärt damm och kör sen runt och sprid det över alla oss som ännu andas tjugohundratalets friska luft.

3 kommentarer:

Petter Envall sa...

Även om jag gillar det tüska inslaget i bloggen måste jag ändå fråga vad du läser för obskyra publikationer för att snappa upp sådana här saker!?? Det är knappast SvD....eller?;)

Jesper Svensson sa...

Hehe, jo faktiskt. Eller snarare E24. Kolla faktarutan på http://www.e24.se/dynamiskt/Utrikes/did_15308794.asp

amanda sa...

SUCK.. kan vi inte bara skicka ut en flock tränade mördarbin.. ursäkta för min kanske något politiskt inkorrekta kommentar men vad ska man annars göra...?