2007-05-01

Mitt första maj-firande

Efter frukost intog jag soffan. En kopp kaffe och en oläst tidning. Hittade en artikel om stormakternas kapplöpning på Afrikas horn, om USA:s och Sovjets inblandning i Etiopien-Somalia-konflikten på 70-talet, som kulminerade i Sovjets triumf i Ogaden-kriget.

Sovjet skickade vid ett tillfälle Fidel Castro som medlare. Medlingen misslyckades, men Castro var - vilket framgått när DDR:s arkiv öppnats - omåttligt imponerad av Mengistu, Etiopiens diktator (2006 dömd för folkmord). Att Mengistu hade tagit makten inom militärjuntan i Addis Abeba genom att brutalt skjuta ned sina medtävlare inför ett sammanträde, var i Castros ögon endast ett tecken på radikalism och handlingskraft. "En allvarlig och ärlig ledare, som är medveten om massornas makt", tyckte Fidel.

I Sverige finns det en sammanslutning som kallas Svensk-kubanska föreningen. De diggar Kuba, och Castros diktatur.
Fidel Castro har fyllt 80 år. Miljoner människor på Kuba och i övriga världen gratulerar en av det senaste århundradets största statsmän.
Så skrev Svensk-kubanska föreningen på sin hemsida när diktatorn fyllde år.

For the past 40 years, Amnesty International has campaigned against human rights violations committed by the Cuban government, in particular, the imprisonment of political dissidents and journalists as a result of severe restrictions on the freedom of expression, freedom of association and assembly.
Så skriver Amnesty International i ett pressmeddelande den 29 januari 2007. 40 år... Det är ungefär lika lång tid som "en av det senaste århundradets största statsmän" suttit vid makten.

Kuba är socialistiskt. Första maj är en socialistisk helgdag. Den firar jag genom att ta en klunk kaffe och dra en lättnadens suck över att leva i en del av världen där socialismens blodiga klor sakta men säkert håller på att tappa greppet.

2 kommentarer:

amanda sa...

känner att jag åker över kanten där--- kämpar för att hålla mig fast, tycker inte direkt heller att Cuba är ett hyvvens ställe-- men nej attans jag åkte med över kam-kanten jag också... ; ) Ja ja inget annat att göra än att ta sina blodiga klor och gå och lägga sig... : )

Jesper Svensson sa...

Ta det försiktigt när du kliar dig i ögonen bara ;-)