2013-03-10

Prinsessan som inte fanns

Prinsessan Lilian har avlidit, meddelar kungahuset. De sista åren av sitt liv levde hon tillbakadraget i sin villa på Djurgården.

Att en åldersskör dam i 90-årsåldern vill hålla sig undan offentligheten är förstås inget konstigt. Men även tidigare i livet tvingades hon att hålla sig undan. Berättelsen om prinsessan Lilian är en berättelse om hur motbjudande monarkin kan vara.

Lilian Craig träffade sin blivande man i början av 1940-talet. Han råkade vara prins av Sverige, med arvsrätt till kronan. Om prins Bertil gifte sig utan kungens samtycke skulle han mista arvsrätten. Det ansågs problematiskt i en situation där regerande kung var till åren kommen och kronprinsen bara var ett barn. Bertil var lojal mot systemet för att behålla sin plats i tronföljden och kunna rycka in som kung om det skulle bli nödvändigt.

Till slut segrade kärleken. Bild från DN.se.
Bröllopet fick således anstå, och förhållandet med Lilian hölls hemligt. Så här berättar hon själv:
"Länge fanns jag inte, länge kunde Bertil inte ta med mig på officiella tillställningar. Vårt hem var mitt fängelse, men, som sagt, ett trevligt sådant. Men allt har ett slut, även år av tårar, isolering och utfrysning. Till kungens 80-årsdag 1962 fick jag en egen inbjudan till slottet. Vad lycklig jag var."
Monarkin hämtar sin näring i föreställningar om gudomlig utvaldhet och blodsmystik. Blandas det blå blodet ut för mycket så tappar monarkin sin kraft. Äktenskapet har för monarkin i första hand varit ett instrument för att knyta politiska allianser och behålla makten. Därför fanns – och finns – bestämmelser om vem de kungliga får gifta sig med. Den som bryter mot reglerna blir utstött, degraderad. Prins Bertil var lojal mot det system han fostrats i. Priset han och hans livskamrat fick betala var högt.

Efter årtionden av osynliggörande släpptes Lilian till slut in i värmen. År 1976 gifte hon sig med prins Bertil. När man tittar på bilder av Lilian och Bertil går det inte att undgå att se hur förälskade de verkar. Det måste ha varit plågsamt för dem att inte kunna visa sin kärlek, eller kunna bilda familj. Att få älska, och att vara älskad, är något varje människa behöver. Men det är ett behov som monarkin föraktar. Därför föraktar jag monarkin.

Media
DN, DN1, SvD, SvD1, Expr, Expr1, AB, AB1, SR

2 kommentarer:

Anonym sa...

Från lättklädd 'cigarettflicka' på en nattclub, till "Prinsessa" i

Sverige ÄR fantastiskt!

Anonym sa...

Fortsätt din kamp stort tack för din blogg den värmer!