2013-03-16

Dags för fler individuella föräldramånader

Idag diskuterar folkpartister i Stockholms län ett förslag om att Folkpartiet ska driva fler individuella månader i föräldraförsäkringen. Det är ett bra förslag. I mitt debattinlägg tog jag utgångspunkt i Folkpartiets historia som pådrivare i jämställdhetspolitiken. Jag sa ungefär följande:
~

Det är partiledardebatt i tv inför valet 1976. Debattpanelen består till hundra procent av män: Gösta Bohman, Lars Werner, Olof Palme, Thorbjörn Fälldin. När Folkpartiets partiledare Per Ahlmark får ordet väljer han att prata om jämställdhet.

Han vill ha en lag mot könsdiskriminering. Man ska inte hindras från ett bra jobb, bara för att man är kvinna. För Folkpartiet är jämställdhet mellan kvinnor och män ett av de stora målen för framtiden, avslutar Per Ahlmark.

Med den här episoden vill jag peka på den tradition som Folkpartiet i jämställdhetspolitiken. Per Ahlmark var förstås inte den första som lyfte dessa frågor. Och han är definitivt inte den sista. Efter honom har jämställdhetsbudskapet burits av starka socialliberala företrädare, som Bengt Westerberg och Birgitta Ohlsson.

Och i lördags klev Maria Arnholm upp på scen i Västerås och tog oss alla med storm. Resan mot jämställdhet har bara börjat, sade Maria Arnholm. Vi kan inte luta oss tillbaka och nöja oss med att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Det finns mer att göra.

Frågan om uttaget av föräldraledighet är i högsta grad en jämställdhetsfråga. Så länge uttaget är lika ojämnt som idag så kommer löneklyftorna på arbetsmarknaden att bestå. Motionärerna har insett detta. De förstår att vi inte kan ha välfärdssystem som bidrar till att bevara den ojämställda arbetsmarknaden.

Jag beklagar att förbundsstyrelsen inte delar motionärernas syn. Deras inställning verkar vara att vi ska luta oss tillbaka, vänta och se. Vänta på vad? Att någon annan springer förbi oss och sliter åt sig ledartröjan i jämställdhetspolitiken?

Det Folkpartiet behöver är inte vänta- och-se-mentalitet. Det Folkpartiet behöver är en radikal och offensiv jämställdhetspolitik. Vi måste visa att vi menar allvar med ambitionen att Folkpartiet ska leda den liberala idéutvecklingen i Stockholms län!

Läs även
Cecilia Elving (FP): På väg mot fler individuella månader i föräldraförsäkringen
Olov Lindquist (FP): Får vi snart en individualiserad föräldraförsäkring?

1 kommentar:

Cecilia Elving sa...

Det var ett utmärkt inlägg i en mycket bra debatt (om än förvånande ensidig, roligt att så många tyckte som vi). Härligt att få vinna ibland!