2012-07-08

En yndig dag för Öresundsregionen

Det er et yndigt land, låter första strofen i Danmarks nationalsång. Yndigt översätts som älskvärt, och just i dag tycker nog många danskar att grannlandet i öster är synnerligen yndigt.

Får sjunga i Skåne.

I dag har nämligen Sveriges Television meddelat att Eurovision Song Contest 2013 kommer att hållas i Malmö. Beskedet är förstås en besvikelse för oss stockholmare, som hade hoppats att Sveriges vackra huvudstadsregion skulle få stå värd för arrangemanget. Nu återstår bara för oss att glädjas med Malmö, och att se fram emot en framgångsrik och väl genomförd Eurovisionsschlagerfinal.

Framgångsrik, vill säga, för Malmö och Köpenhamn. För när man väljer Malmö som schlagerstad, så innebär det förstås att tusentals tillresta turister kommer att landa på Kastrup, i stället för på Arlanda. Och när showen är slut kommer många av dem att besöka Amalienborg, Louisiana och Tivoli i stället för Stockholms slott, Millesgården och Gröna lund. Säg, är det inte yndigt mot våra grannar i väst?

Dessutom kan Malmö arena bara härbärgera omkring 15 000 åskådare. I Friends Arena skulle vi kunna välkomna det dubbla (och mer än så). Bara i biljettintäkter räknat torde det motsvara omkring 10–15 miljoner kronor. Ur ett ekonomiskt perspektiv framstår valet av finalstad som en smula ogenomtänkt.

Men SVT hade säkert sina skäl för beslutet. Kanske ligger önskemål från EBU bakom. Kanske vill statstelevisionen ge Malmö en chans att putsa upp sitt rykte, som kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) gjort sitt bästa för att besudla genom antisemitiska uttalanden. I så fall hoppas jag Malmö tar vara på den chansen. Det vore förödande för Malmö, och Sverige, om den israeliska representanten inte vågade uppträda på grund av hotbilden mot judar (jämför med när en tennismatch för ett par år sedan måste spelas utan publik).

Men kanske är detta inte rätt dag att påminna om sådana tråkigheter. I stället vill jag förstås gratulera Malmö till att ha dragit vinstlotten. Det er en yndig dag för Öresundsregionen!

Läs även
Anders Ekegren (FP): Grattis Malmö – men ett underligt beslut
Sten Nordin (M) och Pehr Granfalk (M) gratulerar Malmö
Marcus Rosander (S): Malmö arena – slut på euforin
Martin Åkesson (-): And the winner is... Eeh Denmark all of a sudden!
Tre hotelldirektörer: Grattis Danmark – vinnare i ESC 2013

Media
AB

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan inte ha ett stort arrangemang i en stad som tar betalt av besökarna för att köra in med bil i staden. Det förstår alla.