2010-07-07

Hellre lägre moms än fler undantag

I sitt Almedalstal i söndags var Fredrik Reinfeldt tydlig med att några nya skattesänkningar inte är aktuellt; ett grepp, förstås, för att tackla dem som är oroliga för att skattesänkningar äventyrar de stabila statsfinanserna.

Idag har Maud Olofssons Centerpartiet lanserat ett förslag som handlar om just sänkta skatter, närmare bestämt en halverad moms för restaurang- och frisörtjänster. Därmed kommer priset på en lunch att sjunka med cirka åtta kronor, har Centerpartiet räknat ut.

Syftet med den föreslagna momssänkningen är att skapa nya (eller kanske snarare fler vita?) jobb i restaurang- och frisörbranschen. Själv måste jag säga att jag är tveksam till om förslaget får önskad effekt. Kommer folk klippa sig oftare för att en klippning kostar 270 i stället för 300 kronor? Kommer frisörerna bli mindre benägna att göra svarta klipp?

Rent generellt är jag skeptisk till när politiker vill sjabbla alltför mycket med olika momssatser. I förlängningen tror jag en förenkling och en upprensning bland alla undantag i momslagen vore ett bättre sätt att stödja företagen. Och, varför inte, en generell sänkning av momsen (som föreslogs i en utredning för ett par år sedan)?

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack for ett intressant och informativt inlagg!