2010-07-11

Ett varmare Folkparti

När min mormor och morfar flyttade till ålderdomshem så hade de tur. De fick ett varsitt rum nära varandra och slapp således leva åtskilda efter 63 års äktenskap.

Morfar och mormor hade tur.

Men alla har inte den turen. I våras berättade Aftonbladet om Gunnel och Arne i Eskilstuna, som kommunens byråkrater ville tvinga isär när de behövde flytta till ett vårdboende. Precis som min mormor och morfar har de varit gifta i 63 år.

I sitt Almedalstal berättade Jan Björklund, Folkpartiets partiledare, om Sune och Alice. Alice har blivit dement bor på ett särskilt äldreboende. Trots att Sune själv vill får han inte flytta till sin Alice, för han är för frisk. Han är välkommen att flytta till sin livskamrat när han själv blir dement.

Folkpartiet vill att gamla människor ska behöva slippa slåss mot kommunal byråkrati som vill skilja dem åt efter ett långt liv tillsammans. Därför vill vi införa en parboendegaranti, som innebär att båda makarna har rätt att bo tillsammans, om de själva vill.

Jag gillar att Jan Björklund lyfter fram de här frågorna. Det känns som att partiet fått lite slagsida mot "kravliberalismen" de senaste åren. Och även om ansvarsbiten är en självklarhet i liberalismen, så rymmer Folkpartiet mycket mer än läxor och ordning och reda. Folkpartiet är ett varmt parti.

Förslaget om parboendegaranti är ett utmärkt exempel på det. Andra exempel är våra ambitioner att stärka patienternas rättigheter i vården och förbättra vårdgarantin, så att fler får vård i tid. Självklart ska även vården präglas av valfrihet; det måste vara slut på vänsterns systembejakande politik. Människan är viktigare!

Folkpartiets hemsida finns mer information om våra idéer för vården och omsorgen.

Läs andra om parboendegaranti, äldreomsorg, omsorg, vårdpolitik

Inga kommentarer: