2009-06-17

Magplask i Halmstad

I min kära gamla hemstad Halmstad finns ett simstadion som kallas Brottet. Där finns en stor 50-metersbassäng och en mindre barnbassäng med vattenrutschkana. Brottet är en institution i Halmstad - i stort sett varenda halmstadunge sen typ 50-talet har lärt sig simma där - och tillträde till simanläggningen har, såvitt jag vet, alltid varit gratis.

Nåja. Helt "gratis" är det förstås inte. Halmstadborna betalar ju för kalaset med sina skattepengar. Men det tas i vart fall inte ut några entréavgifter. Och varje försök från politiskt håll att införa avgifter möts av en s.k. folkstorm.

Simstadion i Halmstad. Vem drog ur proppen? Foto: Eniro.se

Brottet brukar hålla öppet mellan juni och augusti. Nu skriver vi 2009 och även en välmående kommun som Halmstad har drabbats av den värsta lågkonjunkturen sen 30-talet. Kommunen har föreslagit att Brottet ska stängas två veckor tidigare för att spara pengar.

Och då tar det hus i helvete i Halmstad. Ett gäng morgonsimmande pensionärer ser sina motionsrutiner hotas och ger sig ut på Halmstads gator med protestlistor i högsta hugg. Två veckors simturer måste räddas!

Men för jävelen, skärp er! Ni har fri tillgång till ett fantastiskt simstadion under nästan hela sommaren. Kan ni inte glädja er över det i stället för att gnälla för att det måste stänga lite tidigare på grund av att världsekonomin säckat ihop?

Och varför är det inte en enda av pensionärsaktivisterna som föreslår att kommunen börjar ta ut entréavgifter på Brottet - är det kanske en mänsklig rättighet att skattebetalarkollektivet subventionerar era morgonplask?

Inga kommentarer: