2008-06-06

Friheten mot Förtrycket

Jag misstänker att alternativen i nästa val kommer att vara ganska tydliga.

På ena sidan: Anders Borg föreslår skattesänkningar.
På andra sidan: Lars Ohly föreslår skattehöjningar.

(Vad Mona Sahlin tycker står väl fortfarande skrivet i stjärnorna?)

För Halmstadborna har detta blivit obarmhärtigt tydligt redan. I kommunen styr Alliansen trots en minoritet i fullmäktige. Tungan på vågen är pensionärspartiet och sverigedemokraterna. Vilket fått oppositionen att vädra morgonluft och lansera en budget där de föreslår - ja, vad annars? - skattehöjningar. 72 öre per hundralapp är vänsterkartellens "belöning" till skattebetalarna i en av Sveriges ekonomiskt mest stabila och välskötta kommuner.
Båd' stat och lagar oss förtrycka
vi under skatter digna ner
sjöng arbetarrörelsen innan de kom på att det var de själva som stod för det dignande skattetrycket. Tack och lov finns det betydligt trevligarare sångtexter än Internationalen. Varför inte nynna lite på Evert Taubes rader...
Vårt skepp är själva Friheten,
besättningen är blå!
Sedan maktskiftet 2006 har Alliansen gett svenskarna lite mer frihet. Vi är nu bara världens näst hårdast beskattade folk. Lars Ohly tycks dock sträva efter att återta förstaplatsen. Att svenska folket ska digna under skattetrycket tycks vara en självklarhet för vänsterledaren.

5 kommentarer:

Nisse sa...

Instämmer.

(varning för långrandighet nedanför, de svenska skattenivåerna har en tendens att få mig att gå igång)

Det tragiska är att vänstern fortsätter som om ingenting hade förändrats, som om Sveriges medborgare fortfarande var relativt isolerade från omvärlden och regeringen kan behandla dem hursomhelst, som om staten hade större rätt än oss själva till våra arbetsinkomster och det bara är genom statens ynnest vi får behålla lite grann (och de som vill behålla mer utav det värde som de skapar är "gnidna egocentriska antisociala svin").

Personligen tänker jag flytta till USA (eller kanske Australien) när jag är klar med min grundutbildning. Jag vill inte ha 40.000kr/månad minus 60% skatt (plus spott och skällsord för min "orättvist höga lön") efter 10 års ytterligare arbete när jag ser en möjlighet att få 200.000kr/månad minus 30% skatt (plus beröm och uppmuntran för min "välförtjänta framgång") efter 5 år... för att inte tala om oerhört mycket bättre möjligheter att starta ett eget företag.

Det är nästan som om politikerna inte vill ha utbildad och flitig arbetskraft i Sverige... som om de inte inser att Sverige konkurrerar med världen om arbetskraften och att man får vad man betalar för.

Förra året var utvandringen från Sverige rekordstor. Många vårdarbetare söker sig till Norge, Danmark eller anglosaxiska länder. Sverige har tandläkarbrist samtidigt som det finns flera tusen svenska tandläkare i Storbritannien. Det sägs att mer än hälften av de snart utexaminerade läkstudenterna vid KI vill söka sig utomlands efter utbildningen.

Anonym sa...

Återinför förmögenhetsskatten, höj skatten på aktievinster och sänk inkomstskatten. Öka den progressiva beskattningen för att värna om den svenska välfärdsstaten.

Den som tror sig klara sig bättre annanstädes skall givetvis uppmuntras. Helt naturligt att människor flyttar och immigrerar och emigrerar i en värld med alltmer öppna gränser.

M v h

Jimmy Hoffa

Jesper Svensson sa...

Jimmy Hoffa - Så du tror alltså att den svenska välfärden värnas bäst genom att beskatta högpresterande inkomsttagare så högt att de föredrar att flytta utomlands? Det snällaste jag kan säga om ett sådant förslag är att det förefaller en aning ogenomtänkt.

Anonym sa...

Den som vill flytta utomlands skall givetvis få göra det. Att folk åker utomlands och berikar sig själva antingen ekonomiskt eller kulturellt är bara bra.

Precis som Sverige hela tiden får en massa inflyttade akademiker från andra länder så är det bara naturligt att svenskar flyttar utomlands också av diverse skäl.

Är man missnöjd med den svenska skattesatsen är man fri att pröva lyckan på annat håll. Dock så får svenskarna ut mycket av sin skatt också. Fri sjukvård, fri universitetsutbildning, subventionerat boende etc.

M v h

Jimmy Hoffa

Nisse sa...

"Fri sjukvård" skulle jag inte kalla det när den är så pass politikerstyrd som den är.

Man kan också tycka att världens högsta skatter borde ge världens bästa vård och världens bästa service istället för det vi får nu... medioker vård, undermålig service och vårdarbetare som tjänar hälften av vad de lätt kan tjäna i jämförbara länder.