2008-05-26

Bevare oss för maktskifte 2010

I DN rapporterades häromdagen om två norska bloggare som krävde statlig lön på samma villkor som vissa konstnärer får konstnärslön. DN-artikeln kan man lätt avfärda som ett kuriosum, men faktum är att det i den svenska riksdagen finns ett parti som tycker att alla svenskar ska ha ett slags statlig lön - miljöpartiets förslag på medborgarlön är ännu inte begravet. På helgens partikongress slogs de första spikarna i kistan, men mp:s hemsida trumpetar fortfarande ut att "I vår grundsyn på människan som aktiv och skapande har vi en vision om ett samhälle med medborgarlön för alla."

Karin Jansson från partistyrelsen vill dock behålla medborgarlönen. "Medborgarlön kan också ses som ett slags allemansrätt. Att alla har rätt till det som naturen ger", säger hon.

Alltid tyder på att politiken kommer att bli väsentligt mera underhållande om s+v+mp får bilda regering 2010. Underhållande är förresten inte rätt ord. Tragikomisk är bättre.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas och tror på maktskifte 2010. Inte sämre med medborgarlön än sjukpension och socialbidrag som idag. Kanske mindre förnedrande. Systemet idag fungerar inte så varför inte prova något nytt.

M v h

Republikan

RN sa...

Instämmer i Republikans kommentar.

M.v.h.
RN

Jesper Svensson sa...

Anonym och rn - Bättre än medborgarlön, socialbidrag och sjukpension är att folk har jobb. Riktiga jobb. Som bidrar till välfärd och tillväxt. Vilket ger att bättre än mp-politik och s-politik är Allianspolitik.

Anonym sa...

Håller med till 100%, Jesper. Så många som möjligt ska arbeta - det är enligt min mening det enda ekonomiskt hållbara och moraliska alternativet.

Ett begrepp som "medborgarlön" är ju dessutom missvisande. Ordet "lön" indikerar ju att man får ersättning för utfört arbete, när medborgarlönen i själva verket utgår utan krav på motprestation. Helt enkelt en veckopeng från pappa staten. I slutändan är det ju emellertid som vanligt alla de som faktiskt släpar sig upp ur sängen varje morgon och går till jobbet som ska betala notan...

Jag säger inte att alla som inte kan arbeta är lata. Jag tycker dock att de som faktiskt arbetar och betalar väldigt höga skatter borde få lite mer respekt, och inte bara betraktas som en outsinlig mjölkkossa av socialistpartierna.