2008-06-06

En solglimt i skuggan av Slottet

Dagens Nyheter rapporterar från Republikanska Föreningens nationaldagsfirande på Mynttorget i Stockholm.

Republikanska föreningen håller möte i skuggan av slottet.

- Det är inget fel att fira det positiva Sverige står för, men kungafamiljen har kidnappat nationaldagen, säger ordförande Hillevi Larsson till DN innan hon äntrar talarstolen.

De drygt 100 stolarna är tomma när hon hälsar välkommen. Lite senare utses Aftonbladets krönikör Karolina Fjellborg till årets republikan.
Man kan väl tillägga att de drygt 100 stolarna inte stod tomma särskilt länge. Solen strålade även över det lilla område som utropats till republiken Sverige och de många besökarna bjöds på kaffe och bullar, kunde köpa Republikanska prylar och fick dessutom delta i ett fiktivt presidentval - allt för att känna på hur det skulle vara om Sverige var en aning mer demokratiskt. Republikanska Föreningens nationaldagsfirande var en solglimt i Slottets mörka skugga.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kicka kungen som Nepal precis gjort.

Leve republiken!

Anonym sa...

En aning mer demokratiskt! Vem bryr sig?? Kan inte påstå att jag blir speciellt entusiastisk av tanken att få Margareta Winberg, Per Unkel eller nån annan avdankad, överflödig politiker till president.
//Reino

Jesper Svensson sa...

Reino - Det står dig fritt att inte bry mig. Själv skulle jag tycka att det var trevligt att bli representerad av någon som har lite verklighetserfarenhet och så.