2008-01-21

Etymologi

Inför sommarens (än så länge endast diffust planerade) Italienresa försöker jag komma i rätt stämning genom att läsa lite böcker med anknytning till Italien och romarriket. Som tur var hade jag en del oläst i bokhyllan - Conn Igguldens Roms portar, Steven Saylors Romarblod (rekommenderas!), Hans Furuhagens Rom. Marmor och människor, Andrea Camilleris Telefonkoncessonen och Umberto Ecos Drottning Loanas mystiska eld passar alla väl in på temat.

En av dagens slösurfsessioner på jobbet ägnade jag åt antikens Rom och snubblade då över följande otroligt värdefulla vetande.

It was the custom in Ancient Rome for the men to place their right hand on their testicles when taking an oath. The modern term 'testimony' is derived from this tradition.
Och eftersom jag läste det på internet så är det naturligtvis sant.

2 kommentarer:

Petter Envall sa...

Vilka otroligt tråkiga böcker du har i din bokhylla!;) Vill man ens åka till Italien med tanke på hur det där jävla landet uppenbarligen är Europas soptipp nummer ett?! Lägg sedan till en okontrollerbar maffia, korruption och dåligt skötta bolag så skulle jag nog satsa på en tur till Dalarna istället i sommar!:) Rom är iof en jäkligt trevlig stad....

Jesper Svensson sa...

Eftersom du är kulturellt retarderad tar jag det som en komplimang att du inte uppskattar mina böcker ;-)

Soptippen inskränker sig nog till Neapel om jag inte minns fel. Och huruvida de italienska bolagen är dåligt skötta eller inte bekymrar mig nog inte så mycket när jag sitter på terrassen till en toscansk lantvilla och hinkar rödvin.