2007-02-12

Castro inte långt från Theorin

Den som läste dagens SvD kanske såg artikeln om att socialistregimen på Kuba vill försöka förbjuda parabolantenner. På Kuba styr staten alla massmedier och det finns ingen fri press. Det vet alla utom Castro-kramarna i Svensk-kubanska föreningen. (Kuriosa: Föreningens ordförande heter Martin Österlin, och han har en gång svarat "Nej, det kan man inte säga" på frågan om Sovjetunionen var en diktatur. Söt kille.)

Hursomhelst. Att Castro-regimen försöker förbjuda objektiv information utifrån är naturligt. Så fungerar i stort sett alla diktaturer. Det som kan vara värt att tänka på är att det var inte så fasligt längesen som liknande tongångar hördes i Sverige - för typ 25 år sen ville socialdemokraternas kvinnoförbund under Maj-Britt Theorin förbjuda parabolantenner.

Man glömmer snabbt. Man glömmer löntagarfonderna. Man glömmer Maj-Britt Theorin. Så det skadar inte med en påminnelse: För inte så länge sen var debatten i Sverige verkligen ute på tunn is. Frågan är vad som hänt om inte borgarna vunnit valet 1991. Jag ryser vid tanken.

Inga kommentarer: