2011-02-20

Tysk valdramatik en lärdom för Alliansen

När Angela Merkel tog över förbundskanslerämbetet efter Gerhard Schröder 2005 var det en förändring inte bara för att en kristdemokrat tog över efter en socialdemokrat. Merkel är den första kvinnliga förbundskanslern och den första som är uppväxt i före detta Östtyskland. Sedan 2009 regerar hon tillsammans med FDP, Folkpartiets motsvarighet i Tyskland. Men Angela Merkel har problem med svajande opinionssiffror nu när några delstater går till val.

Merkel. Märkvärdig men snart mindre mäktig?

SvD berättar om detta i en intressant artikel. Hamburg går till val idag. Enligt mätningarna ligger SPD, socialdemokraterna, på 45 procent och CDU på 23–25 procent. "Väljarna i Hamburg betraktar socialdemokraterna som mer kompetenta och mer pålitliga i avgörande frågor som ekonomi och sysselsättning", skriver SvD. SPD:s toppkandidat Olaf Scholz uppges ha näringslivet bakom sig.

Som lök på laxen för Angela Merkel ser läget risigt till för CDU även i Baden-Württemberg. I denna välmående delstat har de styrande CDU-politikerna ådragit sig allmänhetens ilska genom att vilja riva den omtyckta centralstationen i Stuttgart. "Stuttgart 21"-projektet har lett till en omfattande proteströrelse, drivit ner CDU:s opinionssiffror och lyft De gröna till skyarna.

"Don't tear down these walls!"

För en svensk framstår den tyska politiken som lite uppochnedvända världen. Socialdemokraterna kompetenta och pålitliga? Borgarna får pisk i opinionsmätningarna? Men artikeln beskriver egentligen bara det självklara. Även om man sitter vid makten får man inte glömma att lägga örat mot marken. De visioner som vann förra valet vinner inte säkert nästa. Lyhördhet och förnyelse är livsviktigt inom politiken. I Sverige må Alliansen sitta säkert för ögonblicket. Men det kanske behövs mer än ett nittonde jobbskatteavdrag för att bli väljarnas favoriter 2014. (Se även Det är bara en opinionsmätning som räknas.)
~
Söndagens SvD rapporterar från Tyskland även i Näringslivsdelen. Frågan är om euron varit bra eller dålig för Tyskland. Thomas Lindner, ordförande i företagarföreningen VDMA med 3 000 medlemsföretag, säger att Tyskland är eurosamarbetets verkliga vinnare: "Hela 40 procent av landets export och 60 procent av verkstadsindustrins utförsel går till eurozonen där man i dag inte längre behöver bry sig om växelkurser, transaktionskostnader eller valutasäkring." Lindner konstaterar också att "förr i tiden brukade Italien devalvera med 10-15 procent när deras företag hade problem. Det går inte längre. I dag konkurrerar vi alla på samma villkor."
~
I Kulturdelen riktas strålkastarljuset mot Berlin, där det just nu pågår en Ingmar Bergman-utställning på Deutsche Kinemathek. Berlin har ju under många år bejakat den färgstarke borgmästarens Klaus Wowereits devis "arm, aber sexy" (fattig, men sexig). Att Berlin är en fattig huvudstad torde vara oomtvistat, med en arbetslöshet på runt 17 procent och en "stadsskuld" på drygt 60 miljarder euro.

"Ich bin ein armer Berliner."

Kanske håller staden nu också på att bli lite mindre "sexy". The Economist rapporterar om att Berlin gentrifieras, dvs. att allt fler människor med god ekonomi flyttar in. Detta leder till hyreshöjningar och att kreativa, men fattiga, kulturarbetare får maka på sig. Att Berlin gentrifieras ska man nog inte beklaga – staden är i stort behov av nya skattebetalare. Men den som vill uppleva det fattiga och sexiga Berlin kanske gör klokt i att boka en resa snart. (Bergmanutställningen håller för övrigt på till 29 maj.)

Läs andra om Tyskland, Berlin, Angela Merkel, Olaf Scholz, euro, Klaus Wowereit

Inga kommentarer: