2011-02-15

Reinfeldt orerar, DN fabulerar

I en DN-artikel påstås att statsminister Fredrik Reinfeldt dömer ut hyresrätter i Stockholms city. Om det påståendet var sant hade det naturligtvis funnits fog för att kritisera Reinfeldt.

Nu vet vi ju att det som står i tidningarna ofta bara är vinklad version av sannningen. Regeringskansliet bemöter därför artikeln på ett smart sätt, genom att lägga ut ljudfiler från intervjun på sin hemsida. Och om man lyssnar på vad Reinfeldt säger så framstår det snarare som att DN-artikeln är tendentiös och att reportern förvränger statsministerns påståenden för att driva sin egen agenda. Så här säger Reinfeldt:

"Hyresrätten har absolut funktion på hyresmarknaden ... men då ska de fungera som hyresrätter, och det gör de ju inte ... och då blir det svårt att åtgärda det genom att säga hur många hyresrätterna ska vara."
Han dömer alltså inte ut idén om hyresrätter, han konstaterar bara att hyressystemet inte fungerar särskilt väl. Och det är knappast ett särskilt kontroversiellt påstående.


Husbygge i Kärrtorp.

Mer intressant hade det varit om DN:s reporter, i stället för att driva sin egen politik genom att tillskriva Reinfeldt åsikter han inte har, hade ifrågasatt statsministerns brist på idéer för att komma tillrätta med det här problemet. Det enda substantiella som framkommer i artikeln är ju att Fredrik Reinfeldt konstaterar att hyresmarknaden i Stockholms innerstad inte fungerar som den ska.

Vilket den såklart inte gör, eftersom den inte är en marknad utan ett reglerat system där hyror inte sätts utifrån efterfrågan utan enligt ett artificiellt "bruksvärdessystem". (Hade bostadsrättspriserna bestämts på samma sätt hade vi väl snart inte haft några bostadsrätter kvar heller.) Det finns även skäl att se över beskattningen, så att hyres- och bostadsrätter beskattas mer likvärdigt.

För att nya hyreshus ska byggas måste det vara lönsamt. Om det är mer lönsamt att bygga bostadsrätter så kommer byggbolagen att bygga bostadsrätter i stället. Svårare än så är det inte. Det hade Fredrik Reinfeldt kunnat säga. Så hade DN:s reporter haft något vettigt att skriva i stället för det tramsiga hittepå som nu hamnade i tidningen.

~
För övrigt tycks Reinfeldts grepp, att lägga ut hela intervjun på nätet, vara en del av en ny mediehanteringstrend bland makthavare i Sverige. För inte så länge sedan väckte Katrineholms kommunchef Mattias Jansson uppmärksamhet när han valde att publicera frågor han fått från en journalist på sin blogg. Katrineholms-Kuriren blev mäkta upprörd och kallade metoden "en okonventionell härskarteknik".

Enligt samma mönster blir DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz "förvånad" att statsministern "väljer att kritisera en tidning på det här sättet". Själv tycker jag mest det känns unket när tredje statsmakten börjar kritisera makthavare som är för öppna. Kanske är det dags för "gammelmedia" att inse att informationsmonopolet håller på att glida dem ur händerna och att bästa sättet att hantera det inte är att skylla på andra utan i stället att ägna sig åt det man borde – seriös journalistik.

Läs även
DN: Politiker går i klinch med medierna (17/2)
SvD: Hyresrätten behöver en kriskommission (19/2)


Läs andra om Fredrik Reinfeldt, bostadspolitik, hyresrätt, bostadsrätt, Mattias Jansson, Gunilla Herlitz, gammelmedia

3 kommentarer:

Anonym sa...

Reinfeldt har sig själv att skylla när han alltid pratar och pratar utan att ge ett klart besked. Han är hal som en ål. Man blir därför tvungen att tolka hans uttalanden vilket såklart ibland kan leda till fel.

"Hyresrätten har absolut funktion på hyresmarknaden ... men då ska de fungera som hyresrätter, och det gör de ju inte"

Jag tolkar ovanstående som att han anser att hyresrätten inte har någon funktion som det ser ut idag. Det är väl ingen kontroversiell tolkning?

Silas sa...

Journalister är ett pack, och ska hållas kort. Jag tycker det är kanon att de kan vänta sig att intervjuobjektet bandar intervjun och redovisar när de vinklat den bortom igenkännlighet.

Om journalisten i aktuell intervju var osäker på vad Reinfeldt menade så hade det ju varit möjligt att fråga honom...

Mer sannolikt är det väl rubriksättaren - som av någon anledning inte alltid är samma person som skrivit brödtexten - som velat vässa artikeln. Också detta är att oskick, naturligtvis.

Jesper Svensson sa...

Anonym - Om Reinfeldt uttrycker sig oklart bör väl journalisten be honom förtydliga sig, i stället för att själv fabulera ihop ett uttalande?

Silas - Jag vill inte gå så långt, men jag tycker att journalister alltför ofta tycks intresserade av att driva en tes än att ge en objektiv belysning av den aktuella frågan.