2010-08-16

Butler i tunnelbanan - en socialdemokratisk dröm

Kombinationen valtider + desperation kan leda till konstiga utspel. Som dagens förslag från Socialdemokraterna om en butler-service i tunnelbanan.

När ska vi älska? När ska vi skratta? När ska vi prata? När ska vi hinna leva livet, så som det ser ut i våra drömmar? frågar sig S-politikerna Carin Jämtin och Ilija Batljan och man börjar nästan undra om de rökt på tillsammans. För det förslag som uppenbarade sig när dimmorna skingrats är onekligen - tja, en smula osammanhängande.

Enligt S-politikerna ska stockholmarnas alla svårigheter i vardagspusslet lösas vid tunnelbanan. Där ska man både lämna sina barn och sin smutstvätt, och så ska man hämta sin matkasse som någon redan packat ihop åt en.

Ärligt talat förstår jag inte. Av flera skäl. Först och främst är det märkligt att sossarna, som tycker att städtjänster i hemmet är typ det värsta som finns, vill satsa på tvättservice i tunnelbanan. Butler är okej men inte RUT. Hur sjutton går det ihop?

En annan aspekt är ju att den här typen av tjänster redan finns i stor omfattning. Om detta är vad Jämtins och Batljan vill använda "politiska vilja och kraft" till så får man väl säga att sällan har en öppen dörr slagits in så kraftfullt. För redan idag finns ju kemtvättar i närheten av många t-banestationer. Och att man kan få en matkasse hemlevererad är inte direkt någon nyhet. Den fria marknaden har sett till att den service sossarna vill införa i princip redan finns. Mer överflödigt än så kan ett politiskt parti knappast göra sig.


Muf bjuder på ett lustmord av dagens butler-förslag.

Läs även
Lotta Edholm (FP) och Birgitta Rydberg (FP) konstaterar i DN att sossarnas skattehöjarpolitik samtidigt leder till att färre stockholmarna får råd att köpa de tänkta butler-tjänsterna.
Annika Beijbom: RUT ok efter könsbyte?
Amanda Brihed: Rut flyttar till tunnelbanan, byter kön och blir helt plötsligt ok
Rasmus Jonlund: Skratta, gråta eller välja min egen butler?
Anna Lundberg: En butler i tunnelbanan?
Hans Åberg: RUT blir TUT – nytt socialdemokratiskt förslag

1 kommentar:

Thomas sa...

Jo, men skillnaden är ju att butlern inte är skattesubventionerad. Det är helt OK att köpa sig mer tid att umgås med familjen osv, OM man har råd med det, men vi kan ju inte ha ett samhälle där fler får råd med sådana överklassfasoner!

För övrigt ser jag fram emot att butlern står där på perrongen med en nystruken Metro till mig när jag ska till jobbet, det Är ju så förargligt med den där trycksvärtan man får på fingrarna, så man känner sig smutsig som en simpel...arbetare, för bövelen!