2013-05-05

Partiledardebattens slipslista

Kvällens partiledardebatt inleddes med ämnet jämställdhet. Vilket onekligen framstår som angeläget, med tanke på att sju av de åtta debattörerna är män. Kanske kan man se det som en bild av det glastak som täcker ett av världens mest jämställda länder?

En fördel med den ojämställda debatten är trots allt att man får ett stort utbud av partiledarslipsar att studera. Smak och stil är förstås alltid svårt att bedöma, men här är i alla fall min topplista. Vi börjar från botten:

Hushållsnära slips.
7. Gustav Fridolin (MP)
Det ser ut som att han rivit av en remsa av en kökshandduk, skrev en vän på Facebook. En väldigt gräll kökshandduk, vill jag tillägga. Ruggigt.

Blågul vimpel.
6. Jimmie Åkessom (SD)
Smala slipsar funkar på unga hipsters, men inte lika väl på en partiledare. Den blågula färgställningen med matchande bröstnäsduk är säkert vald med omsorg, men kombinationen hipp-slips och nonchalant dandy-näsduk håller inte riktigt samman. (Och ska man ha en så smal slips kan man inte knyta en så bred knut.)

Maxat matchat.
5. Jan Björklund (FP)
Utbildningsministerns slips matchar den orange Alliansknappen, och det är ju fiffigt. Men det är inte snyggt när den orange färgen får dominera, hade varit bättre om Björklund valt en slips med annan basfärg och orange detaljer. Pluspoäng, dock, för dubbla manschetter på skjortan.

Diskret dysterkvist.
4. Göran Hägglund (KD)
Hägglund är regeringens stilsäkraste minister, men ikväll övertygar han inte. Den kritstrecksrandiga kostymen är supersnygg, men skulle förtjänat något klatschigare sällskap än den här gråtrista och lite för smala slipsen. Plus för diskret bröstnäsduk à la Mad men.

En prick i protokollet.
3. Fredrik Reinfeldt (M)
Jag har tidigare kritiserat statsministerns slipsar, och är inte riktigt nöjd ikväll heller. Reinfeldts lila slips är förvisso rätt snygg, men den är inte tillräckligt statsmannamässig för detta sammanhang.

Tänk om hans politik var lika genomtänkt.
2. Jonas Sjöstedt (V)
Röd slips med prickar som på ett trevligt sätt går ton i ton med skjortan. Plus för snygg slipsknut med dimple.

Löfven låter slipsen matcha politiken.
1. Stefan Löfven (S)
"Maktens män bär slips" heter en bok som kom ut häromåret. Statsministeraspiranten Stefan Löfven har tagit fasta på det – och lyckas mycket väl. Snyggast ikväll!

Inga kommentarer: