2012-11-27

Knyt ihop Hammarbyhöjden med Sjöstaden!

"Är det tryggt att gå hela vägen hem till dig?" frågade min kompis som bor i Hammarby sjöstad, när hon en kväll skulle besöka mig i Hammarbyhöjden. Dessvärre kunde jag inte ge henne ett helt lugnande svar. Mellan Sjöstaden och Höjden finns nämligen idag en otrygghetsbarriär, som dels består av industriområdet Mårtensdal, dels av Hammarbyvägen och dels av en mörk och skogbevuxen brant mellan Hammarbyvägen och Kalmgatan. En sådan otrygghet är förstås inte bra, och ett sätt att råda bot på den är att bygga fler bostäder och stärka sambandet mellan stadsdelarna.

Låt de två få mötas! Karta: Eniro.se
Idag föreslår jag just detta i en insändare i Mitt i Söderort. Stockholms stadsplanerare borde prioritera fler bostäder och färre buskage i det ingenmansland som idag finns mellan stadsdelarna. Samtidigt bör man undersöka om det går att göra Hammarbyvägen mer till en stadsgata. Kanske kan den läggas samman med Mårtensdalsgatan/Hammarby fabriksväg. Kanske kan det skapas möjligheter för såväl affärer som trevliga uteserveringar längs gatan?

Både Sjöstaden och Hammarbyhöjden är populära områden att bo i och genom att låta dem mötas kan vi skapa mervärden för både gamla och nya invånare i "Hammarbystaden". Det är hög tid att knyta ihop Hammarbyhöjden med Sjöstaden!

5 kommentarer:

Ökenräven sa...

Detta är ett utmärktförslag som jag även funderat på själv. Visst har vi en naturlig barriär mellan stadsdelarna i form av lite knepig topografi, men ingenting som inte kan övervinnas. Jag bor också på höjden, och du vet ju hur det är, Sjöstan ligger nära, men det är ett visst motstånd till att knata ner dit. Jag tror verkligen att bägge stadsdelar skulle vinna på om man läkt såret i stadsbilden som det område som du ringat in bebygdes. Helst skulle sjöstans gator bara förlängas tvärs över fabriksleden upp mot höjden. Leden skulle upphöra att vara en led, utan bli en aveny, eller allé som det heter i Sjöstan. Sjöstan skulle bli av med sin "baksida" och det skulle bli naturligare för oss på Höjden att röra oss neråt, kanske gå på restaurang lite oftare där. Just nu är det ju mycket enklare att äta middag på folkungagatan, än på allén i sjöstan.
Det så kallade "grönområdet" som vi bägge vill skövla, betvivlar jag starkt används av fler än några enstaka hundägare, (jag varande en av dessa).
En sammanlänknning skulle bryta Sjöstans isolering, och skapa en mer stadsmässig känsla på Höjden.

Jesper Svensson sa...

Tack för bra synpunkter! När det gäller topografin håller jag med dig - hela H-höjden är ju byggd på knepig topografi så den frågan bör kunna lösas. Vad gäller grönytorna som du nämner så tror jag att de tyvärr främst bidrar till otrygghet. Bättre att satsa på promenadstråk med bra kopplingar mellan stadsdelarna och Nackareservatet.

Jesper sa...

Bra förslag! Man skulle också kunna slå ihop med Sickla samtidigt så slår man tre flugor i en smäll.

MGA89 sa...

Den nya stadsdelen kan få namnet Sjöstadshöjden. Nuvarande Hammarby sjöstad och Hammarbyhöjden samt nya Sjöstadshöjden kan då tillsammans kallas för Hammarbystaden.

Skärmarbrink och Blåsut kan byggas ihop med Söderstaden via en överdäckad Nynäsväg.
Vidare så kan även Kärrtorp och Björkhagen förtätas och byggas ihop till ett och samma område.

Anonym sa...

Problemet skulle vara att just den tunna skogs delen är en del i den så kallade "gröna länken" vilket skulle göra det svårt.