2012-05-03

Vänsterpartiet trampar på demokratin

I Latinamerika finns en tradition att man vid t.ex. födelsedagar hänger upp en piñata, en färgglad figur fylld med godsaker, som barn med förbundna ögon får slå på tills de går sönder. Lite som en mer actionfylld version av den svenska kalastraditionen med fiskdamm.

När Vänsterpartiet i Malmö firade första maj hade något ljushuvud kommit på idén att tillverka piñata föreställande Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Som barnen alltså sedan måste slå sönder för att få godis. "Jag tycker att det såg skoj ut", säger en av arrangörerna till Sydsvenskan. Till yttermera visso vägrar ordföranden för Vänsterpartiet i Malmö att be om ursäkt.

Vi ses i Gulag!
Bild från Frihetssmedjan.

Trettio mil norr om Malmö ligger Göteborg. Där firade Vänsterpartiet också första maj. Dock inte genom att simulera misshandel på andra politiker, men väl genom att gå runt med en Sovjetflagga, prydd med Vladimir Lenins porträtt.

Ursäkta mig, Vänsterpartiet, men hur dumma i huvudet är ni? Vad står man för värderingar när man låter små barn banka sönder bilder på politiker? Eller när man glatt flaggar med symbolen för den kanske blodigaste diktaturen och förtryckarregimen i den moderna historien?

Inte ens Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler är beredd att be om ursäkt. Ändå har han mage att säga att "vi är emot våld mot politiska motståndare". Signalerna från första maj talar onekligen ett annat språk.

För oss som är lokalpolitiskt aktiva i Skarpnäck är detta nu inga större nyheter. Vänsterpartister tycks ha genuint svårt att rätta sig efter de demokratiska spelreglerna och att respektera sina politiska motståndare. Om något Alliansparti sätter upp anslag på de offentliga affischtavlorna rivs de alltid bort nästan omgående. I valrörelserna blir våra affischer regelbundet nedrivna och vandaliserade (läs till exempel Vem vill sabba demokratin? och Folkpartiet ger inte upp! från EU-valrörelsen 2009). Inte heller fysiskt våld mot valarbetare drar man sig för. I valrörelsen 2010 attackerades Allianspolitiker av äggkastare.

Vänsterpartiet har ett problem att ta tag i. Alla andra partier klarar av att bedriva en valrörelse med hyfsad respekt för sina politiska motståndare. Vänsterpartiet misslyckas. Jag förstår att vänsterpartisterna är frustrerade över att deras politik upplevs som alltmer irrelevant och otidsenlig. Men det ursäktar inte att man gång på gång begår övertramp mot demokratin.

Läs även
Fredrik "Tokmoderaten" Antonsson (M): Vänstern, smak, debatt och baktankar 
Jan-Inge Flücht (V): Vänsterpartister skiter i det blå skåpet
Mary X Jensen (M): Hatets politik kommer från vänster... Ovärdigt...
Mattias Lundbäck (M): Barn behöver sina föräldrar...
Röda Berget (S): Borgarpiñata = Korkat
Johan Westerholm (S): Smaklöst


Media: AB1, AB2DN1, DN2SvD1, SvD2, SvD3SDS, Expr, AB, N24 

Inga kommentarer: