2008-07-03

Götterdämmerung

Den spektakulära Martin Luthers kyrka i Halmstad, ritad av Bertil Engstrand och Hans Speek, invigdes 1970. Arkitekterna försåg det vidbyggda församlingshemmet med soffor från italienska Zanotta.

Provinsbladet Hallandsposten rapporterar idag att sofforna börjar sjunga på sista versen och att församlingen vill byta ut dem - mot Ikeas Klippan!

"Jag tycker det är en bra och likvärdig ersättning", säger kyrkoherde Bo Wallén.

Throw-away och Klippan. Same shit, different name?

Varför inte gå ett steg till - om nu dussinvaror från Ikea är likvärdiga italiensk kvalitetsformgivning så ser jag flera möjligheter för församligen att få loss pengar. Ikea har det mesta; kyrkans konstverk kan bytas ut mot Pjätteryd (599 kr), dopfunten mot Pomp (129 kr) och själva altaret kan väl ersättas av en rejäl Malm (945 kr).

Suck. Mot några sparade tusenlappar står sig hantverksskicklighet och genomtänkt formgivning tydligen slätt. Kulturskymningen sänker sig över Martin Luthers församling.

Uppdatering: Soffkonflikten har nu även nått riksmedia, närmare bestämt Aftonbladet. Att döma av rubriken, Soffan som är för billig, ställer sig Aftonbladet på kretinernas sida. Men det förvånar väl ingen.

7 kommentarer:

Mathias Westerberg sa...

Hahah ! Hur kul som helst ! .. Du skriver verkligen underhållande. Trevlig sommar förresten !

CD sa...

Snobb!

Jesper Svensson sa...

Mathias - Tack - och trevlig sommar till dig med.

cd - Där kom det ja. Undrade just hur lång tid det skulle ta. Men nej, jag tycker inte det är särskilt snobbigt att tycka att Ikea inte är universallösningen på allt.

cd a. k. a. kretin sa...

Förstår att du inte väljer lågprisalternativet. Du föredrar ju "kvalitetsformgivning" (vad det nu är). Då passar det utmärkt att du är både statsanställd och politiker. Båda dessa grupper kan välja de dyra alternativen eftersom andra (läs skattebetalare) oftast tar hand om notan.

Heder åt den sparsamme kyrkoherden.

Jesper Svensson sa...

cd - Bortsett från att kvalitet ofta lönar sig i längden (hur tror du en Klippansoffa ser ut om 40 år?) så begriper jag inte varifrån du fått den befängda idén att statsanställda kan välja de dyra alternativen. Är det några som får snåla och gneta så är det väl vi.

Ludvig sa...

Ni glömmer den mest självklara frågan i sammanhanget: Vad skulle Martin Luther själv ha föredragit? Nu är jag ingen expert på Luther, men en ganska allmän uppfattning är väl att han inte direkt utmärktes av vidlyftighet och fäbless för dyr italiensk möbeldesign, utan snarare av strävsamhet och inställningen att "man ska inte ha roligt i onödan"? (Ska man tro min far så är det t.ex. helt och hållet Luthers fel att man inte får äta semlor året om). Han skulle väl snarare ha handlat in ett gäng Klippan, fått mängdrabatt och sedan sett till att inte använda sofforna annat än på söndagar, så de inte blev utsliutna i onödan.
Tja, inte vet jag. Zanotti-pjäsen må vara vrålsnygg, men om församlingsmedlemmarna har samma uppfattning som kyrkoherden beträffande lämplig ersättningsmöbel, så kanske det inte spelar någon roll? De utrangerade sofforna kunde man ju i vilket fall placera längst bak i kyrkan för att på så vis locka några andligt vilsekomna inredningsarkitekter och trendnissar till guds hus.

Jesper Svensson sa...

Ludvig - Vad Martin Luther skulle tänkt om saken bryr jag mig inte om. Och det tror jag inte prästen och församlingen gör heller. De är bara snåla, kortsiktiga och okänsliga.