2010-07-10

Visset förslag från Miljöpartiet

I dag har Miljöpartiet lagt fram sin stadspolitik. "En grönare stad är en roligare stad" skriver partiet i sin promemoria. Ett sätt att uppnå visionen om gröna och roliga städer är tydligen att införa ett femårigt moratorium för nybyggnad av externa köpcentrum. Tanken är väl ungefär att om det inte byggs några köpcentrum så stannar butikerna kvar i stan och så slipper människor åka så långt för att handla. (Tanken att externa köpcentrum utarmar stadskärnor är dock en myt, vilket Aftonbladet redogör för.)

Riktigt, riktigt visset.

Målgruppen för detta förslag är möjligtvis välbärgade innerstadsbor som handlar sin mat på Cajsa Warg och vars enda fyrhjuliga fordon är en barnvagn. Men de är ju också samma människor som påverkas minst av externa köpcentrum.

För andra människor ser det annorlunda ut. De uppskattar handelsplatser där butikerna är större, priserna lägre och där det finns parkeringsplatser. Köpcentrumen gör det möjligt för människor att storhandla på relativt kort tid, eftersom de olika stormarknaderna finns koncentrerade på samma ställe. Jag ska medge att jag personligen inte är ett fan av externa köpcentrum, men jag förstår poängen med dem. Man spar pengar och man spar tid. Köpcentrumen gör vardagen lite enklare för människor, kort sagt.

Miljöpartiet vill nu stoppa nya köpcentrum genom ett femårigt förbud. Partiets driver alltså en politik som kommer göra vardagen dyrare och krångligare för vanliga människor. Men en annan värld är möjlig. Den 19 september bestämmer du.

Läs andra om Miljöpartiet

Läs även:
Peter Andersson: Almedalen, Lördag, Miljöpartiet, Maria och Peter
Per Ankersjö: Miljöpartiet de oliberala
Carina Boberg: Köpcentrum/cityhandel
Adam Cwejman: Planekonomerna de gröna
Rasmus Jonlund: Liberal kompass till externa köpcentrum?
Christer Jonsson: Miljöovänliga partiet
Jonas Pettersson: MP fortsätter kriget mot medelklassen
Thomas Rydfeldt: Almedalen: Pengabrännare, bilfientliga och Littorin.
Helen Törnqvist: Stormarknadsförbud eller miljöbilar - ditt val
Hans Åberg: Miljöpartiets medel mot medelklassen

Inga kommentarer: