2010-07-22

En återställare efter bröllopsyran

Sällan har väl uttrycket "inte ett öga var torrt" passat så bra som under det kungliga bröllopet. Ingen kan klandras för att ha blivit rörd när Victoria Bernadotte och Daniel Westling, omgivna av all den statsceremoniella pompa som Sverige kan uppbringa, efter lång väntan fick bekräfta sin kärlek.

Bröllopsyra i tysk skvallerpress.

Därför erbjuder vi nu en liten återställare till er som lät er svepas med i bröllopsyran. För hur gärna man än frossar i bröllopsrapportering och hur mycket man än tjusas av kärlekssagan så måste man som liberal hålla huvudet kallt och inte glömma bort vad det kungliga glittret och grannlåten egentligen representerar. Monarkin är faktiskt ett statsskick som inte hör hemma i en modern liberal demokrati.

Vi liberaler tror på individen. Vi tror på ett samhälle där varje individ kan förverkliga sig själv efter sina egna förutsättningar. Samhället ska på olika sätt underlätta för dem som har det svårt. Och samhällets signaler måste vara tydliga: Du kan bli vad du vill, bara du anstränger dig.

Monarkin skickar ut motsatta signaler. Monarkin signalerar att det finns människor som är finare än andra, som är mer värda och som är utvalda att bli det ingen annan kan bli. Får att få Sveriges finaste jobb spelar det ingen roll hur mycket du anstränger dig; det enda som krävs är att du är född i rätt familj.

Folkpartiet är Sveriges liberala parti. Självklart borde vi vara emot ett statsskick som är så antiliberalt som monarkin. Folkpartiets nuvarande inställning - att monarkin ska behållas - borde skrotas till förmån för ett tydligt ställningstagande för republik. Alldeles säkert kommer Victorias och Daniels kärlek att vara lika förtrollande även i Republiken Sverige!

Detta är en insändare som jag skrivit tillsammans med Elin Andersson, Anne-Lie Elfvén och Rasmus Jonlund. Den publicerades i tidningen Nu den 22 juli 2010.

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

/agreed

(fast jag är Centerpartist då...)

Jesper Svensson sa...

Byt ut Folkpartiet mot Centerpartiet så funkar det nog i eran tidning också :)