2013-12-15

När hatet tågade in i Kärrtorp

Det började som en fredlig manifestation mot rasism och främlingsfientlighet, men slutade i tumult efter att en grupp maskerade nazister gått till attack.

Dagens manifestation i Kärrtorp var ett svar på den senaste tidens ökande rasistiska aktiviteter i områden. I lokaltidningen rapporteras till exempel att butiker, bostadsentréer och skolfasader blivit nedklottrade med hakkors.
Hatet marscherar in.
Twitterbild från Mia Ternlund.
Eftersom det både inom vänster- och högerextremismen finns aktivister som inte tvekar att ta till våld var jag inför manifestationen lite orolig för att det skulle bli stökigt. Väl på plats i Kärrtorp konstaterade jag dock att så inte alls tycktes bli fallet. Tillställningen verkade, såsom utlovats, hyfsat partipolitiskt obunden och deltagarna bestod huvudsakligen av "vanliga människor", varav många barnfamiljer, som slutit upp i regnet för att markera sitt avståndstagande mot rasism och främlingsfientlighet.

Jag stod i det som sommartid är en fontän i ena änden av torget. Just som jag skulle vända mig mot en bekant och uttrycka min uppskattning över att manifestationen blev så lugn och värdig så hände det något. I andra änden av torget tågade en grupp maskerade personer med svarta flaggor in. Av allt att döma tillhör de nynazistiska Svenska motståndsrörelsen.


Nazistattacken från där jag stod.
Efter att nazisterna motats bort återupptogs manifestationen.
Foto: Monika Lozancic.
Våldsamheter utbröt i stort sett omedelbart. Glasflaskor kastades rakt in i folkmassan och rökbomber och smällare detonerade; det lät som pistolskott (vilket framgår av det här filmklippet). Många flydde från platsen.

Den rätt begränsade polisinsats som fanns på plats gjorde sitt bästa för att stävja våldet. Många skanderade "inga rasister på våra gator" och våldsverkarna kunde till slut motas bort. Enligt vissa uppgifter deltog ett antal så kallade antifascister i "motattacken". Att en av nazisterna ska ha blivit knivskuren talar för att dessa var väl förberedda på våldsamheter, vilket är en smula oroväckande. Det är polisens uppgift att skydda fredliga demonstranter. Om människor börjar ta lagen i egna händer är vi illa ute. Samtidigt tycks det som att polisen missbedömt hotbilden. Efter dagens händelser finns det anledning att fundera på hur de skött sitt uppdrag.

Politiskt våld kan aldrig accepteras, oavsett varifrån det kommer. Idag kom det från maskerade nazister. De tågade in i en fredlig manifestation, under svarta fanor och med huvuden fyllda av hat. De attackerade små barn och vanliga, vettiga vuxna med glasflaskor och rökgranater. Kravallerna i Kärrtorp blev en bister påminnelse om att vi som tror på ett öppet och tolerant samhälle har mycket kvar att göra.

Media: DN, SvD, SVT, SRExpressen, Expressen2Aftonbladet, Aftonbladet2Expo, Dagens Arena, CNN
Även Monika Lozancic och Bernt Månsson bloggar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Enligt vissa uppgifter deltog ett antal så kallade antifascister i "motattacken"" Motattacken? Jag trodde att när man som person blir attackerad så har man rätten att försvara sig (nödvärn). Endast ett fåtal polisen var närvarande i Kärrtorp (förövrigt den anledningen som gjorde att Nazisterna ens fick möjligheten att attackera demonstraterna).

Jesper Svensson sa...

Anonym - Jag satte ordet inom citattecken just för att markera att det inte rörde sig om en attack i egentlig mening utan mer om ett slags... tja, motvärn vore kanske ett bättre ord. (Vid sidan av det så är jag förvisso tveksam till om det användande av kniv som påstås ha förekommit kan räknas som nödvärn. Men det är en annan diskussion.)

Zoya va khakesabz sa...

Onödigt med tydliggörande av antifas närvaro. Som vanligt medborgare vill vi skydda våra familjer från nazister. Hade det varit motsatt demo skulle det krylla av poliser för skyddande av nynazister. I ett samhälle där poliser skyddar skyldiga, då har mycket gått snett.

jan gustavsson, skarpnäck sa...

På en av dina bilder, Jesper, syns att de som "frontar" nazisterna inte är mammor/pappor med barnvagnar utan unga män med huvorna uppdragna. Eftersom AFA varit tydliga med att de skulle närvara kanske attacken från nassarna inte var helt oväntad. Hur kunde polisen missa det.

Jesper Svensson sa...

Jan Gustavsson – Fram till dess att SMR attackerade var manifestationen lugn och fredlig, även om det var AFA-aktivister närvarande. Att polisen gjort en missbedömning vad avser hotbilden har man ju själv medgett, det är naturligtvis djupt beklagligt.