2013-12-21

Kungens kurva pekar nedåt

Andelen svenskar som vill ha kvar monarkin minskar stadigt. Den är en god nyhet!

För oss som vill se ett mer demokratiskt statsskick i Sverige så var dagens opinionsmätning från DN/Ipsos en välkommen julklapp. Mätningen visar nämligen att stödet för monarkin stadigt minskar i Sverige, samtidigt som motståndet ökar. För närvarande är det 27 procent av svenskarna som vill avskaffa monarkin. Det är sex procentenheter mer jämfört med förra årets mätning vilket är en statistiskt signifikant ökning, enligt Ipsos.

Allt fler vill avskaffa monarkin.
Foto: Bengt Nyman
Jag hoppas naturligtvis att den här utvecklingen håller i sig. Monarki är ett pinsamt statsskick. Det är orimligt att vi svenskar inte själva får välja den som ska företräda oss ute i världen. Det innehåller en motbjudande ingrediens av att sortera människor i finare och mindre fina; att vissa individer har rätt till ärftliga privilegier som inte har med prestation att göra. Det är också generande utifrån ett människorättsperspektiv, vilket inte minst märks nu när kungafamiljens småbarn redan från tidig ålder exploateras i media.

Republikanska föreningen växer så det knakar. När jag var aktiv medlem, för sisådär 5–6 år sedan, hade föreningen knappt 3 000 medlemmar. Idag är antalet över 10 000. Det kan man jämföra med några av de mindre politiska partierna (Folkpartiet har cirka 18 000 medlemmar, Miljöpartiet och Vänsterpartiet omkring 13 000). Republiken har vind i seglen – det är något att glädjas åt bland pepparkakor, glögg och andra av julens fröjder.

Opinionen går åt rätt håll!
Även SvD, Aftonbladet och Expressen skriver om detta. Rasmus Jonlund (FP) bloggar.

1 kommentar:

Stefan de Blanche sa...

Jag vill inte bli representerad av flertalet av våra svenska politiker!
Många gånger en tämligen medioker skara, som har tagit sig fram till strålkastarljuset på vägar jag inte har kunnat påverka.

Vårt statsskick är faktiskt beslutat av riksdagen i demokratisk anda.

Länge leve vår Monarki, som kan stå vid sidan av det politiska käbblet - där dunkla drivkrafter styr.