2013-10-06

Slipsslaget avgjort

I kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda var tonläget tidvis hätskt och tjafsigt. Den låga nivån på debatten matchades dessvärre också av en rätt låg nivå på partiledarnas slipsar. Lila tycktes vara temat för kvällen; såväl programledaren Mats Knutson som Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven bar vad som en gång var kungligheternas färg.

Jämfört med den förra partiledardebatten kan man konstatera att Jan Björklund, Göran Hägglund och Jonas Sjöstedt håller fast vid sina favoritfärger: Björklund kör Folkpartifärgad orange-blå, Hägglund grå och Sjöstedt röd med ljusblå prickar. Jimmie Åkesson envisas med sina smala slipsar. De var moderna för några år sedan och har sedan dess fört en välförtjänt tynande tillvaro kring vissa sportjournalisters halsar. Dock hade Åkesson valt en mindre hysterisk färgsättning denna gång.

Att kalla detta för en topplista är således en kraftig överdrift. Men det är i alla fall en lista. (Förra placeringen inom parentes.)


6 (6). Jimmie Åkesson (SD)
När Jimmie Åkessons köper kläder förlitar han sig alltför mycket på råd i modetidningar för 20-åringar. Om man aspirerar på att bli statsminister (vilket alla partiledare får antas göra) fordras dock en lite mer vuxen mundering. Att bära upp en smal slips med värdighet är en konst. Några som behärskar den konsten är Mad Men – den här bilden visar hur det ska se ut. Åkesson är förvisso galen, men att bära upp en smal slips kan han inte. Således bör han lära sig att en slips ska vara cirka 8 centimeter bred, och anpassa sin garderob därefter.


5 (4). Göran Hägglund (KD)
KD-ledaren är svår att betygsätta. Han har slagit en djärv och elegant slipsknut, som i sig ger många pluspoäng. Men den kräver rätt kavaj för att komma till sin rätt. Nu har Hägglund tyvärr fallit i mode-fällan och valt en kavaj med smala slag, vilket gör att kompositionen fullständigt tappar balansen och det enda man ser är en jättestor slipsknut. Vilket är synd, för med rätt kavaj hade jag placerat Hägglund på topp 3.


4 (2). Jonas Sjöstedt (V)
Mörkröd slips, ljusblå prickar och ljusblå skjorta tycks vara Vänsterledarens melodi – Sjöstedt ser nästan på pricken (!) likadan ut som i den förra debatten. Men detaljarbetet håller denna gång inte alls samma nivå. Där han tidigare hade en riktigt välknuten slipsknut sitter nu en alldeles för löst åtdragen sak. Den eleganta "dimplen", som tidigare förhöjde intrycket, lyser med sin frånvaro. Tyvärr för Jonas Sjöstedt är det missarna man minns; följaktligen åker han ner på listan.


3 (5). Jan Björklund (FP)
Liknande orange-blå färgsättning som i förra debatten, men den gör sig betydligt bättre i denna bredrandiga variant. Björklund håller en hög och jämn nivå i sina val av kostymer och slipsar (och förmåga att knyta dem), inget undantag ikväll.


2 (3). Fredrik Reinfeldt (M)
Statsministern har denna kväll slagit en fourinhand-knut, och det hör inte till vanligheterna. Den ger ett lite mer avslappnat intryck, vilket förstås är en risk när man ska verka statsmannamässig. Statsministern är dock så trygg i sin roll så det är inget problem. Dock tycker jag färgen är något för gräll och materialet ser lite livlöst ut i tv; ett bättre alternativ hade t.ex. varit den här från Drakes.


1 (1). Stefan Löfven (S)
Precis som statsministern valde Socialdemokraternas partiledare en lila slips denna gång. Och precis som förra gången får han förstapriset. Löfven har valt en slips med trevlig lyster. Den symmetriska slipsknuten och kavajen med snygga breda slag ger en bra balans och matchar hans stabbiga kroppsbyggnad. En bra helhetskomposition.

Media:
SVT, Expr, AB, SR

Bloggar:
Per Altenberg (FP), Rasmus Jonlund (FP)

Inga kommentarer: