2013-10-04

Bygg ett kostnadsfritt wifi-nät i Stockholm!

Stockholm borde satsa på ett kostnadsfritt wifi-nät, som är tillgängligt på gator, torg och i parker. Det skriver jag tillsammans med Daniel Forslund och Hanna Gerdes i en debattartikel i tidningen NU.

I vår vardag använder vi internet nästan jämt, och vi behöver internet till nästan allt. Det är på nätet vi söker bostad och sommarjobb, ställer barnen i förskolekö eller håller kontakt med släkt och vänner över hela världen. Med bra uppkoppling hittar vi rätt när vi gått vilse i nya stadsdelar, vi lånar om böcker på biblioteket och kan få stöd av stadens socialtjänst via chatt. Därför menar vi i Folkpartiet att möjligheten till uppkoppling är mer än bara nöje – i dagens kunskapssamhälle är enkel tillgång till internet nyckeln till delaktighet!


Tillgång till nätet är att ha tillgång till omvärlden, till nya tankar och åsikter. Det handlar inte bara om att skaffa ett konto på Facebook eller ladda upp snyggt filtrerade bilder på Instagram, utan om tillgång till viktiga samhällstjänster och en hel värld av information. Därför har Folkpartiet kämpat för att internetuppkoppling nu ingår i stadens socialbidragsnorm för ekonomiskt utsatta familjer.

Stockholm är en stad med en fantastisk digital infrastruktur med väl utbyggda fibernät liksom 3G- och 4G-nät för mobil datatrafik. Det ger skjuts åt den digitala revolutionen, som har inneburit otroliga förändringar och förbättringar i hur vi kommunicerar med varandra och hur vi sköter våra kontakter med myndigheter, banker och företag. Men dessa möjligheter får inte bara vara reserverade för de som har internetanslutning på jobbet eller kan betala för ett eget abonnemang hemma eller i mobilen. I en dynamisk världsstad som Stockholm ska tillgången till snabb och stabil uppkoppling ska vara en självklarhet även för alla de personer som tillfälligt besöker staden som turister, besökare eller skyddssökande.

Vi liberaler vill därför arbeta för att det finns tillgång till kostnadsfri wifi i de mest välbesökta publika miljöerna – på gator, torg och i parker runtom i Stockholm! Världen över bygger flera världsstäder ut sin digitala infrastruktur i rasande fart. Om Stockholm inte kavlar upp ärmarna riskerar vi att hamna på den digitala efterkälken. Därför bör staden ta ansvar för att ett lättillgängligt wifi-nät byggs upp i hela city och i ytterstadens största centrum. Alla ska enkelt kunna koppla upp sig på det publika wifi-nätet utan krångliga registreringsprocedurer!

För en del kanske ett publikt wifi-nät framstår som en onödig lyx. Vi menar att det tvärtom vore en klok investering – både ekonomiskt och socialt! Att utveckla den digitala infrastrukturen är en satsning för framtiden, ett sätt att öka stadens attraktionskraft och ett led i att göra Stockholm till en huvudstad i världsklass.

Folkpartiet vill att Stockholm ska växa och locka till sig människor och företag genom att erbjuda verktyg för digital delaktighet. De flesta är överens om att en välfungerande bostadsmarknad och utbyggd infrastruktur är viktiga samhällsfunktioner för att uppnå detta mål. Samma principer borde gälla för den digitala infrastrukturen. Med en ambitiös it-politik kan vi stärka vår position som Skandinaviens ledande stad.

De barn som denna hösttermin har börjat första klass har, i de flesta fall, under hela sin livstid haft en tillgång till internet hemma. Vår vision är att nästa generations stockholmare ska ha tillgång till kostnadsfritt internet överallt i staden.

Daniel Forslund (FP)
1:e vice ordförande, Folkpartiet i Stockholms stad

Jesper Svensson (FP)
ordförande, Folkpartiet i Skarpnäck

Hanna Gerdes (FP)
vice ordförande, Folkpartiet i Skarpnäck

Liknande tankar har Yoav Bartal (FP): Inför gratis wifi i Stockholm.

Inga kommentarer: