2010-05-26

Galenskaper vi kan leva utan

I mitten av februari lämnade de rödgröna besked om sin uppfattning om Sveriges relationer till andra länder. I måndags blev det en nyhet. Om det beror på att ingen brytt sig om att läsa dokumentet förrän nu ska väl vara osagt, men det är alldeles uppenbart att det gör sig bäst i ett dammigt arkiv.

De rödgröna vill att Sverige ska verka för att USA drar tillbaka sin militära närvaro runt om i världen.

Förslaget sågas av experterna. Mike Winnerstig vid Totalförsvarets forskningsinstitut betonar att USA:s baser och kärnvapenparaply avhållit Japan och Sydkorea från att rusta upp och skaffa egna kärnvapen. Fredsövervakaren Sture Theolin anser att de rödgrönas krav är "ett grundrecept för den som vill destabilisera Ostasien".

Förslaget sågas av Alliansen. Utrikesminister Carl Bildt (M) kallar det "oseriöst vänsterpartistiskt flum" och Jan Björklund och Fredrik Malm (FP) noterar lakoniskt att Mona Sahlin säkert kan få stöd för förslaget "hos ledarna i Caracas, Pyongyang, Tehran och Moskva. ... Men priset för sådan ansvarslös politisk skulle bli skyhögt för världen."

Förslaget sågas av sossarnas utrikesministerkandidat. Ja, intressant nog tycks även Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin ogilla förslaget. Han konstaterar insiktsfullt att det nog är svårt att "kräva att militärbaser läggs ned när länderna själva starkt vill ha dem kvar." Och försöker sedan backa på Newsmill.

Men när det gäller utrikespolitik är det uppenbarligen inte Urban Ahlin som håller i taktpinnen. Snarare verkar det (som Sanna Rayman konstaterar) vara Vänsterns Hans Linde som dikterar villkoren. Så bedrivs rödgrön utrikespolitik. Och den sortens galenskaper kan Sverige gott klara sig utan.

Läs även
Amanda Brihed: Spännande att vara yr i huvudet?
Martin Hall: Yankees go home!
Carl B. Hamilton: Ett utrikespolitiskt stolleprov av vänsterpartierna
Rasmus Jonlund: (V)ärldssamvetets comeback i löjets (s)kimmer
Mark Klamberg: Rödgröna ansluter sig till förslag om att värna Arktis
Niklas Odelberg: USA ut ur allt!?
Fredrik Sneijberg: Hur är det fatt egentligen med de rödgrönas utrikespolitik?
Victor Zetterman: Rödgrönt världskrig

Läs andra om utrikespolitik, säkerhetspolitik, de rödgröna

Inga kommentarer: