2014-05-05

Partiledardebattens slipsvinnare korad

Om man, som jag, tycker mycket om slipsar är tv:s partiledardebatter något att se fram emot. Det är inte enbart positivt förstås, utan även ett tecken på hur ojämställd toppolitiken är; i kvällens Agenda var 7 av 8 partiföreträdare av den slipsbärande sorten. Trots min kärlek till slipsen hoppas jag således att det finns något färre slipsar att bedöma i valdebatterna 2018.

Som vanligt måste en topplista sammanställas och en vinnare koras. Jag försöker att inte bara titta på själva slipsen och hur den är knuten, utan på den helhet som bildas mellan slips, skjorta och kavaj. Jag är naturligtvis bara en glad slips-amatör och har inget annat syfte än att försöka bidra till en god slipskultur i dessa tider när slipslöshet blir allt vanligare. Således, här är kvällens slipslista:


7 (6). Jimmie Åkesson (SD)
Sämst i test blev även denna gång Sverigedemokraternas partiledare. Han håller envist fast vid den smala slipsmodell som var så modern för några år sedan och slår dessutom en knut som är bredare än slipsen, vilket på något sätt blir dubbelfel. Det är alltså inte bara Jimmies politik, utan även hans slipsar, som har en klar förbättringspotential.


6 (7). Gustav Fridolin (MP)
I likhet med Jimmie Åkesson är det smal slips som gäller för Fridolin. Det imponerar kanske på Söderhipsters, men vi andra tycker det ser ut att han just köpt ett allt-i-ett-paket till studenten. Slipsknuten ser lös ut och är inte ordentligt uppdragen, vilket ger ett slarvigt intryck (eller, för att citera sajten Manolo: "ett mellanrum mellan skjortkrage och slips förknippas snarare med Idoldeltagare från 2004 än välklädda slipsbärare"). Konkurrensen om sistaplatsen är hård, men Fridolin räddas av att det trots allt finns en konsekvens: smala kavajslag, smal skjortkrage och smal slips.


5 (1). Stefan Löfven (S)
S-ledaren brukar göra bra ifrån sig i slipstävlingen. Han bär ganska ofta röd slips, vilket han gör rätt i. Helheten är svår att anmärka på. Men hans slipsknutar är rätt oinspirerande, och därför får han denna gång lämna plats åt några som lyckats bättre i det avseendet.


4 (5). Göran Hägglund (KD)
Ikväll var det tre partiledare som valde orange slips, vilket väl ärligt talat är lite svårförståeligt. Hägglund har slagit en mycket stilig knut, den förtjänar han verkligen beröm för. Helhetsintrycket dras dock ner av kavajens smala slag. En tumregel är att kavajslagen ska vara lika breda som slipsen; hade Hägglund tänkt på det hade han kommit en bit högre upp.


3 (4). Jonas Sjöstedt (V)
Sjöstedt har knutit en lyckad four-in-hand, men i likhet med Hägglund har han valt en kavaj med för smala slag. Även en trendkänslig (ska inte betraktas som ett positivt omdöme) tillverkare som Tiger erbjuder nu mer klassiska slag på sina kavajer; så även Oscar Jacobson. Att det är snyggare skulle nog Jonas Sjöstedt märka om han ägnade lite tid åt att studera dem som flanerar förbi utanför hans Östermalmsvåning. Vänsterledaren får dock ett litet plus för att han valt en slips med pigga prickar.


2 (2). Fredrik Reinfeldt (M)
Sista medlemmen i partiledardebattens "orange man group" är statsministern. Jag placerar honom högst för att han bäst av de tre lyckats med helheten slips, skjorta och kavaj. Men jag är fortfarande tveksam till orange på bleka nordbor.


1 (3). Jan Björklund (FP)
Folkpartiledarens slipsknut är inte oklanderlig; den har veckat sig på ett osnyggt sätt närmast skjortkragen, det borde han ha rättat till. Men bortsett från det tycker jag han valt en bra slips med fin lyster och en blå nyans som har sting utan att bli skrikig. Den ganska breda knuten funkar bra med Björklunds lite fyrkantiga ansiktsform. Jag gläds dessutom åt att han valt en elegant marinblå kavaj med rätt bredd på slagen. Grattis, herr partiledare!

Inga kommentarer: