2009-05-23

Baylans pinsamma bravader

Dagens moralpanik kommer (föga förvånande) vänsterifrån. I en debattartikel, som antagligen kommer att bli historisk i all sin pinsamhet, går Ibrahim Baylan (S) och hans partisekreterarkollegor i V och MP till storms mot politisk tv-reklam.

Resursstarka partier kan få för mycket inflytande, ojar sig Baylan & Co. Och sen är det tydligen ett problem att politisk tv-reklam tenderar att bli negativ snarare än positiv.

Debatten påminner inte så lite om 1980-talet, när socialdemokrater ville förbjuda parabolantenner. Den framväxande kommersiella tv-marknaden var tydligen farlig för människorna.

Vi vet hur det gick. Valfriheten ökade, och nu finns det ett digert utbud av kommersiella kanaler; såväl slask-tv (TV 3, Kanal 5) som kvalitets-tv (TV 8, Axess TV). Jag tror inte många tycker att svenska folket lidit nämnvärt av den utvecklingen.

Men nu är det alltså återigen fara å färde. Och än en gång haltar argumenten. Redan idag är det ju lättare för resursstarka partier att få ut sitt budskap. Men det tycks inte bekymra Baylan; stödmiljonerna från LO smakar antagligen för bra. Men kanske räcker de inte till tv-reklam?

Och när det gäller negativa kampanjer så är det såvitt jag kan bedöma redan vänsterns paradgren. Åtminstone har vi i Stockholmsförorten Skarpnäck fått erfara det, när våra valaffischer systematiskt blivit nedrivna. (Nej, jag tror inte det är Moderaterna som är skyldiga.) Och i fredagens Metro framträdde den brett leende S-kandidaten Olle Ludvigsson i en klassisk negativ kampanj-annons där en italiensk EU-kandidat (i svartvit bild och utan leende) påstods förespråka låg lön och usla villkor i arbetslivet.

Bad campaigning à la Socialdemokraterna.

Nedrivna valaffischer i Skarpnäck.

Jag är ledsen Ibrahim Baylan, men det enda du och dina kollegor har åstadkommit med er debattartikel är att dra ytterligare ett lager av löjets skimmer över det röd-gröna samarbetet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=2822287

Lite om TV8 och vad som hände sen.

Ständig motvals.

MF

Jesper Svensson sa...

Fast bara för att man inte väljer att kalla sig "kommersiell public service" så innebär ju inte det att man inte sänder kvalitets-tv.