2008-08-19

Detta tröttsamma gnäll från vänstern...

Jag läste på DN.se en artikel där Salka Sandén, f.d. gangster i olika vänsterrörelser, intervjuas. Sandén växte upp i ett område med flerfamiljshus i Göteborg, men gick i skola tillsammans med radhusbarn och barn från den välbärgade stadsdelen Askim.

Redan i högstadiet började Salka Sandén bli hatisk mot radhusbarnen. "Jag minns att det fanns ett underliggande hat i Tynnered och många skämdes över att de var fattiga", säger Sandén till DN. "Vi som bodde i flerfamiljshusen hade ingenting att se fram emot, ingen framtid", tyckte hon, och ett par år senare hoppade hon av gymnasiet och hamnade i ett ockuperat flerfamiljshus i Malmö.

"Jag upplevde ingen gemenskap med samhället. De som bestämde betraktade sådana som mig som värdelösa - men samtidigt såg jag samhället som värdelöst. Det hade ju inget att erbjuda oss som bodde i flerfamiljshusen", berättar Salka Sandén för DN.

Det är väl ingen nyhet att jag inte har mycket till övers för maskerade gatstenskastare på vänsterkanten. Efter att ha läst vad Salka Sandén säger närmar jag mig förakt. Samhället är värdelöst. Det har inget att erbjuda, tycker vänsterglinen.

How about this: gratis skola, sjukvård, tandvård, universitetsutbildning, dessutom barnbidrag, studiebidrag och bostadsbidrag och om allting skiter sig socialbidrag, amsutbildningar etcetera etcetera... Pengarna som betalar allt det här kommer från vanliga anständiga hårt beskattade människor som jobbar häcken av sig dag ut och dag in för att få vardagen att gå ihop. Allt medan ni sitter i era jävla ockuperade hus, gnäller över samhället och när ni tröttnar på det går ut och kastar gatsten, vandaliserar McDonalds-restauranger eller vad det nu är som misshagar er just för dagen.

Jag vet att det är en sliten klyscha, men den duger som uppmaning till "aktivisterna": Cut your hair and get a job. Ni är bara patetiska.

10 kommentarer:

Leila sa...

Jag håller helt och hållet med. Att skylla på samhället är bara bittert och visar brist på egen handlingskraft. De vill få allting serverat. Är de 80-talister tro?!

Anonym sa...

Tycker rubriken "Detta ständiga gnäll från vänstern" insinuerar att det är alla på vänsterkanten som gnäller på "samhället". Lika lite som du sympatiserar med högerextrema krafter, lika lite sympatiserar den totalt absoluta majoriteten av "vänstermänniskor" med dessa tokar. Extremister i alla politiska läger försvinn, skulle man kunna säga.

Jesper Svensson sa...

Anonym - Du har förstås en poäng i att extremister i alla politiska läger är obehagliga, men jag tycker att vänsterextremisterna excellerar när det gäller gnäll. De gnäller ju på i stort sett allting. Högerextremisterna har ett mer fokuserat gnäll: allting är invandrarnas fel.

Detta gör dem naturligtvis inte mindre avskyvärda, men det förklarar varför rubriken blev som den blev.

Hansa sa...

Jesper: Vad tycker du om Skuggbloggen och de åsikter som uttrycks där("kulturministern borde förbjuda all reklam" bla). Kan du inte skriva något om det
http://blogg.skuggutredningen.se/#home

Jesper Svensson sa...

Hansa - Det skulle jag gärna skriva om, men jag tycker att Per Gudmundsson på SvD redan gjort det så bra så jag länkar hellre till honom.

Babben sa...

Lillasyster ser dig... Mkt politik lite lektionsplanering. Synd ;) Fiskal? Är du det? Dagens ord i Snösse iaf.

Jesper Svensson sa...

Fiskal är jag ju i kraft av mitt ämbete, så att säga. (Oj, det lät pompöst.) Och det är alltid kul att kunna lära sin lillasyster ett nytt ord.

Babben sa...

Mkt pompöst ja, men det är ju lite du i ett nötskal ;) Ok, ska inte sänka nivån på din seriösa blogg mer. Promise! Ha en forts. trevlig helg Janne!

Anonym sa...

Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle, därför "gnäller" vänstern. Hade vi levt i ett socialistiskt samhälle hade man hört lika mycket gnäll från högern.

Jesper Svensson sa...

Anonym - Om vi levt i ett socialistiskt samhälle hade vi inte gnällt så mycket. För i socialistiska samhällen får de som gnäller ett skott i nacken.