2011-03-26

Nystart i backläge?

Igår valdes Håkan Juholt till ny ordförande i det socialdemokratiska arbetarepartiet. Idag höll han sitt första linjetal på Socialdemokraternas nystartskongress i Stockholm.

Håkan Juholt talade om Olof Palme. Han talade om Tage Erlander. Han talade om folkhemmet.

Han talade om skolkoncerner och vårdbolag som "delar ut skattebetalarnas pengar till sina ägare". Han talade om arbetsrätt och kollektivavtal. Om den offentliga sektorn och om "dagens privata bolagsvälde inom vård, skola och omsorg". Han talade om "nedmonteringen av en historiskt framgångsrik välfärdsmodell" och om "de vidgade klyftorna".

Nystartare?
Bild: Janerik Henriksson/Scanpix

Han talade om Socialdemokraternas "ansvar att hålla ihop landet". Och att detta görs bäst genom att staten äger Vin & Sprit och att välfärdstjänster inte utförs av företag. Han talade om avregleringar och om sin vilja att "omreglera och påreglera om medborgarnyttan kräver det". Han talade om att Socialdemokratin "är för marknadsekonomin, men emot en kapitalism med förräntningen av kapital som överordnad norm". Och att finanssektorn måste regleras bättre.

Han talade också drömmande om "Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla som tog med sig ett astrakanfrö och sökte lyckan i Amerika. Ett land där en fattig arbetarklasskille från Tupelo i Mississippi på sitt sätt blev hela världens kung." (Ett land, frestas man tillägga, där marknadsekonomi är en självklarhet och där staten inte äger apoteken.)

Han talade om att Socialdemokraterna förlorat två val i rad. Men, frågade han sig, har vi blivit uppmanade att ompröva politiken? Jag tror inte det, blev svaret. Socialdemokraterna var bara inte "övertygande nog".

Och så avslutade Håkan Juholt med några rader av Olof Palme. Och med en referens till August Palm (som var politiker för hundra år sedan).

Det var det. Håkan Juholt har talat. Socialdemokratins nystart kan börja.

Media: DN, DN2, SvD, SvD2, Expressen, Aftonbladet, G-P
Bloggar: Tokmoderaten, Under den lugna korkeken, Mina moderata karameller, Tommy Rydfeldt, Mathias Sundin

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Earth hour varje dag?

"[Ö]ver 300 skolor [har] anmält deltagande i Earth Hour idag. Men viktigare än så: Vilka lampor släcker de på söndag, och varför är det överhuvudtaget tänt på skolorna under kvällar och helger? [...]

Under mitten av 1990-talet skedde ett stort tekniksprång i belysningsbranschen. Sedan dess har själva lysrören och även armaturerna blivit 40 procent mer energieffektiva. Lägg till innovationer som dagljusavkänning, närvarostyrning, dimbara lysrör med mera kan besparingen bli upp till 80 procent!

För de skolor som de senaste 15 åren bytt belysning är Earth Hour därför i det närmaste överflödigt eftersom modern belysning automatiskt släcker ner lokaler där ingen vistas. Där råder med andra ord Earth Hour varje dag."
Apropå mitt inlägg igår om Earth hour (se Earth hour ingen ljus idé) kan jag inte undanhålla detta debattinlägg från Magnus Frantzell, vd för organisationen Belysningsbranschen. Frantzell tycks dela min inställning att framtiden bäst möts med höga ambitioner inom den tekniska utvecklingen (där människan varit hyfsat framgångsrik sen, typ, stenåldern) och inte genom att släcka ner.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om

2011-03-25

Earth hour ingen ljus idé

I morgon kväll anordnas ett jippo som kallas Earth Hour, som går ut på att man ska släcka lyset en timme. "Släck för en ljusare framtid" skriver Världsnaturfonden på sin hemsida. Varför framtiden skulle bli ljusare av att jag sitter och ugglar i mörkret framgår dock inte.

I själva verket är den här nedsläckningskampanjen en dum idé. Åtminstone om man, som jag, tror att vägen till en ljusare framtid går via framtidstro och teknisk utveckling, inte genom att vi drar ur proppen och backar in i framtiden.

Jag tror inte att någon ifrågasätter att mänsklighetens aptit på ändliga naturresurser är problematisk. Men lika problematisk är inställningen att enda vägen ut ur knipan är att släcka ner, stänga av och stanna hjulen. Den inställningen leder nämligen ingen vart.

I Nordkorea är det Earth hour jämt.

Somliga tilltalas kanske av politiker som drömmer sig bort till en tid när korna handmjölkades av gnolande bondmoror och åkrarna plöjdes av knotiga bönder bakom starka oxar. Men Bullerbypolitiken är bedräglig. Bakom sin naturromantiska slöja döljer den en skepsis mot teknisk utveckling och den förmåga mänskligheten bevisligen har att ständigt överträffa sig själv. Bullerbypolitiken är framstegsrädd och ängsligt tillbakablickande.

Självklart ska vi inte nonchalera naturens varningssignaler. Men vi måste tro på att vi kan övervinna utmaningarna genom att bli bättre, inte genom att skruva klockan tillbaka. Dagens bilar drar en bråkdel så mycket bensin som gårdagens. Morgondagens bilar kommer inte dra någon bensin alls. På 1970-talet byggdes hus som värmdes upp av elelement eller oljepannor. Idag har fjärrvärmen och värmepumparna tagit över. Våra kylskåp och diskmaskiner blir mer energisnåla för varje ny generation. Inte tack vare drömmar om en svunnen tid, utan tack vare smarta tekniker och krävande konsumenter.

Världsnaturfonden borde inte uppmana svenskarna att släcka ljuset i morgon. I stället borde de uppmana oss att tända – men inte med gammaldags glödlampor utan med moderna lågenergi- och led-lampor. Det vore det bästa sättet att visa att vi gör oss redo för en – i dubbel bemärkelse – ljusare framtid.

Läs även:
Magnus Andersson (C) skriver på SvD Brännpunkt att "vår jord behöver inte fler ljus som släcks utan fler ljus som tänds". Han bloggar även. Hans kollegor Gustav Andersson (C) i Stockholms landsting och Per Ankersjö (C) i Stockholms stad föredrar dock att släcka ljuset. Både Andersson och Ankersjö bloggar. Per Bolund (MP) gillar när ljuset släcks. Även FP-bloggaren Anders Ekegren skriver.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Vänsterpolitik ett hot mot jämställdheten

"Kvinnor dominerar idag högre utbildning. De utgör 80 procent av de anställda i offentlig sektor. [...] Allt detta bidrar sammantaget till att skapa en fantastisk grogrund för kvinnligt nyföretagande. Att stoppa eller inskränka möjligheterna för seriösa entreprenörer att driva daghem, skolor och vård- och omsorgsföretag är därför något som motverkar målen om ökad mångfald, jämställdhet, företagande och kvinnors ställning i samhället."
Mats Edman, chefredaktör för Dagens Samhälle, förklarar i nr 10/2011 varför han tycker det är dåligt att sätta stopp för företagande inom välfärdssektorn. Jag har själv varit inne på samma spår tidigare, se Fortfarande (S)kygglappar om vårdföretagande.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2011-03-23

Kampen om hashtaggen

Att pennan, eller ordet, är mäktigare än svärdet har människan varit medveten om sedan antiken; redan Cicero konstaterade detta i sin De Officiis. Nils Funcke, tidigare chefredaktör på Riksdag och departement, har nu blivit statlig sekreterare och konstaterar att "det är klart att den som håller i pennan har en oerhörd makt att kunna styra och ställa".

Kanske är det därför följande batalj utspelat sig i mitt Twitterflöde idag. Politikbloggen Makthavare.se ställde följande fråga till Socialdemokraterna:

@makthavare: Hej @socialdemokrat - vilken hashtag gäller för kongressen? #sförändras? #skongress? #mustaschkampen? (ping @juholtmustasch)

Svaret blev:

@socialdemokrat: @makthavare #nystart är hashtaggen för kongressen

Eftersom en poäng med en "hashtag" är att man lätt ska kunna samla ett Twitterflöde på en sida och följa allt som skrivs under den aktuella taggen invände Makthavare.se att

@makthavare: @socialdemokrat Okej. Ert val förstås, men ett mer neutralt begrepp hade nog fått fler att använda den.

varpå det gamla maktpartiet spydigt replikerade

@socialdemokrat: @makthavare vi är inte neutrala, vi är ett politiskt parti #nystart


Makthavare.se:s lakoniska svar blev

@makthavare: @socialdemokrat Tack för klargörandet. Tipset handlade dock om huruvida ni ville att andra än sossar skulle använda hashtagen,

varpå Socialdemokraterna gav ett klassiskt goddag yxskaft-svar i form av

@socialdemokrat: @makthavare alla är välkomna att använda sig av taggen #nystart vid kongressen. Den speglas på webben och kommer synas i plena

och avslutade med

@socialdemokrat: @makthavare tack för tipset.

Sossarna vill naturligtvis styra alla som twittrar om kongressen att använda #nystart som tagg, för att skapa bilden att kongressen handlar om just det. Makthavare.se efterlyser en mindre värdeladdad tagg (som jämförelse kan nämnas Folkpartiet, som hade #librix som hashtag under förra helgens liberala riksmöte). Vem som vinner får se – Twitter har ju den sympatiska egenskapen att det är användarna som avgör detta. Till helgen kan den intresserade själv jämföra flödena på t.ex. #skongress och #nystart.

Uppdatering: Kampen om hashtaggen har gett visst eko i bloggosfären. HBT-sossen föredrar #mustasch, Vän av ordning tycker Sossarna gör sig till åtlöje och Kunskapssamhället påminner om Sofia Arkelstens fyndiga kidnappning av #nystart. Även SvD:s ledarblogg skriver och Makthavare.se har en notis om kampen.

2011-03-21

Kommunikativ krasch?

Jag fick ett mail från webbhotellet:

Hej!

Vi kommer att virtualisera poseidon natten mellan 2011-03-29 och
2011-03-30.

Detaljer:
www.oderland.se/driftbloggen/326-virtualisering-av-poseidon.html

Kontakta oss om du har funderingar ang detta!

Mvh
ODERLAND
Webbhotell AB
Mitt webbhotell kommer alltså att "virtualisera" "poseidon" om en vecka. På den bifogade länken meddelas "detaljer" som att virtualiseringen av poseidon.oderland.com kommer att äga rum nattetid och ta cirka två timmar. Samtliga tjänster på servern kommer att vara otillgängliga under tiden som jobbet pågår.


Snart virtuell?

Därmed får det anses utrett att "poseidon" är namnet på en av webbhotellets webbservrar. Om det är den server där min hemsida ligger framgår dock inte. Därtill förutsätts innebörden av begreppet "virtualisera" uppenbarligen vara självklar för alla som anlitar ifrågavarande webbhotell.

Det här med kommunikation är inte lätt. Det finns kadrar av konsulter som ägnar oceaner av tid åt att hjälpa företag och organisationer att kommunicera. En framgångsfaktor brukar vara att anpassa kommunikationen efter målgruppen. I det aktuella fallet har man inte ägnat detta en tanke. Jag hoppas innerligt att webbhotellet sköter sina servrar bättre än sin kommunikation.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Uppdatering: I egenskap av fullgången rättshaverist mailade jag naturligtvis webbhotellet och bad om en förklaring. Nu har jag fått veta att Poseidon är den server som jag har mitt webbhotellskonto biet3.se på.Virtualisering betyder att de flyttar den från en fysisk maskin till en virtualiserad maskin (Man tar bättre och starkare hårdvara och delar på med andra servrar.) Det innebär att både min hemsida och e-post och det jag har på servern kommer vara nere under den tid de jobbar på den. Halleluja.

2011-03-20

Kortfattat från Liberala riksmötet

Göteborgsliberalen Pär Gustafsson har gjort en lista på de tio bästa Twitter-inläggen från Folkpartiets Liberala riksmöte (som fått hashtaggen #librix). En bra idé, tänkte jag, och plankade den. Här nedan har jag samlat tio tweets som jag tycker är välformulerade och/eller tänkvärda. Utan inbördes ordning.

@l_aldrin: "Socialdemokraterna längtar tillbaka, medan vi liberaler längtar till framtiden" säger Björklund. Spot on. #librix

@helvons: Den första inspektionen av omhändertagna barns utbildning gjordes i fjol trots att lagen har funnits i 80 år. Hur är det möjligt? #Librix

@LorentzTovatt: Kan någon från #librix berätta för mig när @folkpartiet ska slopa kommunalt veto för vindkraft? Dags att bli gröna på riktigt! #swgreen

@MartinAngeby: Sveriges liberaler skänkte över 17000 kr till Vitrysslands demokrater vid middan igår! Tack! #librix

@anekdata: Nyamko Sabuni: talet om kvoterad föräldraförsäkring skymmer sikten för så många andra jämställdhetsfrågor #fb #librix

@Pihlblad: Anna Ekström kallar PG Gyllenhammar för Pehr Gustaf. De båda är släkt. #librix

@socialliberal: Birgitta Ohlsson säger ang EUs budget att "mer pengar går till kor än forskning" Pinsamt! #librix

@liberaldaniel: Jag skulle önska att fler kvinnor betalade värnskatt, så att de kan glädjas när den avskaffas - klockrent av SACO-ordf! #librix

@JohanIngero: Läser pressmess från Björklund. Intressantast är att det öppnas för att Sverige ska kräva nedläggning av FN:s MR-råd. Bra där! #librix

@sdanofsky: 9 pers på seminarium om unga i FP och FPs framtid. Symptomatiskt?#librix

@Basse_H: Det står alltså "liberalerna" och endast "liberalerna" på duken bakom Björklund. Bra! #librix

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2011-03-18

Barnens trafiksäkerhet går alltid först

Att vara skolpolis är ett förtroendefullt uppdrag som mellanstadieelever har haft i tiotals år. Jag var själv skolpolis i Snöstorpsskolan i början av 1990-talet. Man fick en orange reflexcape och, i slutet av terminen, 50 kronor av rektorn som tack.

Sveriges Radio rapporterar nu att skolpoliserna kan försvinna från Stockholm. Bakgrunden är att tjänstemännen på trafikkontoret beställt en utredning om skolpolisverksamheten. Utredningen kommer fram till att det är svårt att bevisa att skolpoliserna har någon effekt på trafiksäkerheten. Från tjänstemannahåll i staden har man uppfattningen att barn inte ska leda barn i trafiken. I stället förordar man andra lösningar, som ombyggnader av trafikmiljön för att göra den säkrare.

Det skadar inte att påpeka att beslutet om skolpolisernas vara eller icke vara fattas av folkvalda politiker, inte av tjänstemännen på trafikkontoret. Och vi politiker har ännu inte tagit ställning vare sig för eller emot de slutsatser som utredningen kommit fram till. Om det blir aktuellt att fatta ett sådant beslut så tycker att en utgångspunkt är viktigare än alla andra: att trafiksäkerheten vid skolorna blir så bra som möjligt, för alla barn. Att nå det målet är faktiskt viktigare än vilka medel vi använder.

För övrigt: Tvärtemot vad Sveriges Radio hävdar är utredningen om skolpoliserna visst offentlig. Den finns tillgänglig på Stockholms stads hemsida.

Frihet med förhinder


Socialdemokratin har en lång historia av motstånd mot utveckling på kommunikationsområdet. Det var socialdemokrater som ville förbjuda parabolantenner. Det var i deras Sverige som alla telefoner var Televerkets egendom. 1983 blev det polissak när Moderaternas partiledare Ulf Adelsohn installerade en egen trådlös telefon som han hade köpt i Hong Kong – 15 dagsböter.
SvD:s Per Gudmundson skriver i en ledarartikel om hur mycket internet bidrar till den svenska ekonomin (enligt beräkningar ca 205 miljarder kronor). Telekommunikation och dess möjligheter för medborgarnas frihet har uppenbarligen sedan länge varit ett huvudbry för svenska politiker. Då ville man förbjuda. I dag övervakar man.

2011-03-13

Det är inte fusk att tycka annorlunda än Skatteverket


Är detta en tidning eller en cd-skiva? Det kan tyckas oväsentligt men det är det inte. Momsen på tidningar är nämligen 6 procent, medan momsen på cd-skivor är 25 procent.

The Arks senaste album In full regalia kostar 99 kr. Genom att marknadsföra det som en tidning med medföljande cd kunde The Arks manager hävda att den låga momsen skulle gälla, och således bara betala in 5:60 kr till staten för varje sålt album, i stället för 19:80 kr som annars skulle varit fallet. "Momsvinsten" blir således drygt 14 kr per sålt album. Denna fiffiga idé blev mycket uppmärksammad i media (SvD, DN, Expressen, SVT) och bland bloggare (se t.ex. Caspian Rehbinder och Anna Helena Svensson).

Initiativet har förstås även blivit uppmärksammat av Skatteverket, som nu slagit fast att det inte är godtagbart. Skatteverket menar att man borde ha delat upp priset och lagt 25 procent moms på cd-skivan och 6 procent moms på tidningen. Tidningarna skriver nu att The Ark ägnat sig åt "momsfusk" (SvD, Sydsvenskan, Metro, GP).

Strax innan jag tog paus från Skatteverket fick jag nöjet att biträda den handläggare som ansvarade för The Ark-ärendet. Vi hade ett antal möten med The Arks manager och det var hela tiden korten på bordet. De hade sin syn på saken och gjorde sin tolkning av momsreglerna, vi hade i det läget ännu inte bestämt oss. Nu har Skatteverket satt ned foten, men The Ark har fortfarande chansen att överklaga i tre instanser. Vad resultatet i slutändan blir är inte givet.

Hur det svenska rättssystemet fungerar torde inte vara obekant för tidningarna. Därför är det trist att man påstår att The Ark "momsfuskar". The Ark har gjort en tolkning av momsreglerna, och agerat utifrån den tolkningen. Man har inte försökt undanhålla något eller mygla, utan tvärtom varit öppen och tillmötesgående. Att Skatteverket gör en annan bedömning av reglerna innebär inte nödvändigtvis att Skatteverket har rätt. Och det innebär definitivt inte att The Ark har "fuskat".

För den som är intresserad av riktigt skattefusk, läs hellre Svarta pengar i den orange sopsäcken.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommunerna nyanserar vinstdebatten

"Jag är mot vinstreglering, men visst undrar man när man hör talas om stora vinstuttag ur företag som bara har drivits en kort tid. Då måste det vara fråga om töntig upphandling."
Håkan Sörman, vd vid Sveriges Kommuner och Landsting, tillför perspektiv till diskussionen om privata företag i välfärdssektorn som visar goda resultat (se även Vulgärt om vinster i välfärden). SvD:s ledarskribent PJ Anders Linder påpekar också att sambandet mellan kostnad och kvalitet i välfärden är utomordentligt svagt – mer pengar leder alltså inte automatiskt till bättre kvalitet, och tvärtom.

2011-03-09

Vulgärt om vinster i välfärden

Dagens mest vulgärt vridna artiklar måste vara SvD:s "granskning" av de privata välfärdsföretagen. Redan på förstasidan anslås tonen, med krigsrubriken "Välfärd riskkapitalets nya guldgruva". Skattepengar sägs ha "blivit hett byte" för investerare och riskkapitalister.

I texten slår man sedan fast att den som går till en enskilt driven vårdcentral förmodligen inte tänker "så mycket på att de skattepengar som betalar deras vård ytterst hamnar hos [vårdföretagens] ägare". Vulgärt, som sagt. Faktum är ju att de skattepengar som betalar deras vård går just till vården – till löner åt läkare och sjuksköterskor, till lokaler och annat som behövs för att hålla en vårdcentral igång.

Även längre ned i artikeln möter man samma konstiga resonemang: "År 2009 gick 62 miljarder av skattepengarna från kommuner och landsting till olika privata aktörer inom skola, vård och omsorg". Som om de olika friskole- och vårdföretagen bara tog plats utanför Finansdepartementet och håvade in miljard efter miljard. I själva verket gick den absoluta merparten av de där 62 miljarderna till vård, skola och omsorg åt de svenskar som valt att vända sig till de olika entreprenörerna. 2,85 miljarder, eller ungefär 4,5 procent, blev till vinster i verksamheterna.

Är detta ett problem? Ja, att döma av SvD:s verklighetsbeskrivning så framstår det onekligen som det. Jag menar att en mer nyanserad debatt måste kunna föras. Som motvikt rekommenderar jag läsning av Lennart Gabrielssons (FP) debattartikel häromdagen. Han påpekar att den mångfald som numera finns inom vården och skolan lett till att skattebetalarnas pengar utnyttjas mer effektivt, vilket skattebetalarna kommer att ha anledning att vara tacksamma för på sikt. I takt med att befolkningen åldras och att kommande generationer kommer ställa större krav på vården så har vi inte råd att slösa med skattepengarna. Det bästa sättet att ta reda på om de används effektivt är att släppa fram en mångfald av konkurrerande aktörer.

Tomas Ekman, partner i ett av de bolag som satsar pengar i välfärdssektorn, får komma till tals i SvD och gör ett viktigt påpekande:

"Efterfrågan på sjukvård och omsorg växer dubbelt så snabbt som BNP i de flesta europeiska länder som en effekt av åldrande befolkning, nya medicinska framsteg,men också att yngre generationer kräver mer av sjukvården. Samtidigt harde flesta länder slagit i skattetaket. Någonstans måste vi öka produktiviteten. Det har visat sig svårt i statlig regi, det är för stelt, säger han."
Jag tror att fler företag och mer mångfald inom välfärden är en förutsättning för att vi ska klara framtidens utmaningar. Vi har inte råd att låta prislappen på vård och skola sättas av ineffektiva kommunala verksamheter.


Uppdatering 10/3: Drevet går vidare; i dag på temat att riskkapitalbolag tjänar pengar (eller gör "miljardklipp på skattepengar", som SvD uttrycker det.)

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Applåder till Anton – men andra borde skämmas

Från min privata homonyhetsbyrå fick jag i morse informationen att fotbollsspelaren Anton Hysén kommit ut som gay, vilket gav stora rubriker flera håll.

(Han spelar inte i allsvenskan, men annars var det rätt.)

Å ena sidan är det naturligtvis ett starkt och modigt steg att vara öppet homo i en så starkt straightdominerad kultur som fotbollen är. Å andra sidan blir den stora uppståndelsen en besk påminnelse om att fortfarande 2011 har fotbollen inte kommit särskilt långt i sitt arbete mot fördomar och för tolerans.

Anton Hysén förtjänar verkligen alla applåder och all support. Men många med ledaransvar inom fotbollen har anledning att skämmas idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lyckat av Andnor att femitreragga Paggan?

"Så här dags är du ju riktigt snygg."
SvD:s Göran Eriksson använder en danskrogsmetafor och beskriver Leif Pagrotsky som S-valberedningens femitreragg, efter att alla andra inviter misslyckats.

2011-03-08

En solidarisk tunnelbana?

300 miljoner kronor. Det är inte 40 000 miljarder, men det är ändå mycket pengar. Så mycker räknar SL med att man förlorar på fuskåkning varje år. Ett sätt att minska fusket är att installera säkrare tunnelbanespärrar. När man ersätter gamla vändkors mot moderna skjutdörrsspärrar minskar fusket med mellan 40 och 50 procent. Därför fortsätter SL att successivt byta ut vändkorsen mot skjutdörrar.

För mig är det självklart att kollektivtrafiken är en tjänst som man får betala för att utnyttja. (Faktum är att även de som inte åker kollektivt bidrar till att betala för den, eftersom den är skattesubventionerad till 50 procent. Priset på SL-kortet hade alltså varit dubbelt så högt om man skulle betala den "verkliga" kostnaden.) Att planka är att åka snålskjuts på andra, det är att vara osolidarisk med dem som är med och bidrar till att vi har en fungerande kollektivtrafik i Stockholm.

Ska vi ge grönt ljus till dem som inte betalar?

Det här med solidaritet tycks inte så angeläget för Miljöpartiet i Stockholm. I ett pressmeddelande föreslår man att spärrarna borde tas bort helt, för att göra kollektivtrafiken mer "välkomnande". Man oroar sig för den minskande kollektivtrafikandelen i länet och menar att det är fel att satsa på "åtgärder som skapar barriärer och hinder runt tunnelbana och pendeltåg".

Jag kan medge att det finns något sympatiskt över Miljöpartiets förslag om öppna spärrar. Men som vanligt när det gäller Miljöpartiet är det mycket Bullerbyromantik och lite förnuft bakom politiken. Min uppfattning är att de flesta människor tycker det är helt naturligt med visering vid inpassering, precis som när man går på bio, museum eller åker Djurgårdsfärjan.

Sannolikheten för att ett öppet spärrsystem skulle leda till höjd betalningsvilja framstår som så löjligt liten att den är försumbar (tack, Tage). Snarare kan man förvänta sig en sänkt betalningsvilja, vilket innebär mindre pengar till SL, vilket innebär sämre möjligheter att bygga ut och investera i den kollektivtrafik som stockholmarna så väl behöver. Det är inte en bra politik för framtiden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Läs även
Christer G. Wennerholm: Tryggheten ökar – fuskåkandet minskar

Uppdatering 9/3: Erik Slottner påpekar i en debattartikel det som inte borde behöva påpekas: "Kollektivtrafiken kan aldrig vara en rättslig frizon. Även där ska regler följas och avgifter betalas."

2011-03-04

Politik fel i rätten

Sverigedemokraterna vill att nämndemännen ska driva politik i domstolarna, framkom det i en riksdagsdebatt häromdagen. Nämndemännen ska ha "kompetens för att företräda våra åsikter i de frågor vi driver", hävdade SD:s Kent Ekeroth.

Ekeroth visar därmed att han inte riktigt förstått vad dömande verksamhet går ut på. Det handlar inte om att driva politik. Det handlar om att tillämpa de lagar som finns på ett så korrekt och rättvist sätt som möjligt. Politik är den process som leder fram till lagstiftningen, och inte något som domstolarna ska ägna sig åt.

Inget för amatörer.

Enligt min uppfattning sätter emellertid Ekeroth, antagligen oavsiktligt, fingret på den stora svagheten i nämndemannasystemet. Nämndemännen är ju tillsatta inte för att de begriper sig på lagar och regler – utan tvärtom. De ska vara något slags "allmänhetens representant" och se till att domsluten inte strider mot "det allmänna rättsmedvetandet" (vilket dock inte är samma sak som att driva en politisk agenda). Varje nämndemans röst väger lika tungt som den utbildade juristdomarens. Jag skulle vilja se den som föreslog en likartad ordning på ett sjukhus, en ingenjörsfirma eller på, säg, riksbanken. Operera eller inte? Höja eller sänka räntan? - Vi låter Svensson bestämma!

Sverigedemokraterna har fel när de tror att domstolarna är en plattform för att bedriva politik. Men felet är större än så. Hela systemet med nämndemän borde avskaffas. Domstolarna, och rättssäkerheten, förtjänar bättre än att amatörer ska lägga sig i dömandet.

Läs även
Maria Abrahamsson: Expressen, riksdagsdebatt om nämndemannasystemet i morgon alltså och Nämndemännens saga är snart slut...?
Expressen: Domaren är rasist

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2011-03-02

Pr-kunskapens äpple

Jag erkänner att jag är en av dem som är barnsligt förtjust i min iPhone. Och att jag helst skriver det så, trots att man egentligen borde skriva Iphone. Apples skrivsätt är ju snyggare. Apple är snyggare. Företaget har på ett alldeles enastående sätt lyckats bygga upp en aura kring sitt varumärke. Dess användare är hängivna och man tycks, numera, göra allting rätt.

DN och SvD.

En del av detta är förstås att deras produktlanseringar numera betraktas som världsnyheter. På både DN:s och SvD:s sajter slår lanseringen av iPad 2 ut såväl rapporteringen från revolutionen i Libyen som skiddamernas VM-guld. Den nya "paddan" är även stor nyhet på Aftonbladet.se och Expressen.se.

Expressen och Aftonbladet.

Apples förmåga att skapa snygga, användarvänliga och åtråvärda produkter är imponerande. Men lika imponerande är deras förmåga att skapa medieintresse för produkterna. Jag inser att dessa båda hänger ihop, men ändå: En pekplatta. Som är likadan som den förra modellen (fast lite tunnare). Toppnyhet? Grattis, Apple. Det finns nog många företag som skulle vilja ta en tugga av ert pr-kunskapsäpple.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,