2009-12-18

Inifrån Skatteverket, del 242

Efter sisådär ett halvårs försening lanserades Skatteverkets nya intranät för Stockholmsregionen i tisdags. Anledningen till förseningen uppges ha varit att man ville försäkra sig om att nätet kunde tåla tillräckligt många användare.

Det är naturligtvis bra att man gör noggranna tester. Skatteverket har ju haft sin beskärda del av it-system som lanserats i ofärdigt skick (SkatteReg, Boris, Tina...). Men trots alla dessa tester som nu hållit på i ett halvår så nådde man inte riktigt ända fram. Att klicka runt på intranätet de senaste dagarna har resulterat i en kavalkad av felmeddelanden.Nya intranätet - lite som Brasse Brännström
i Fem myror...: Fel, fel, fel, fel, fel!

Vi får väl hoppas att dessa barnsjukdomar är snabbt övergående. I övrigt tycker jag det nya intranätet hittills är en rätt trevlig bekantskap. Framför allt uppskattar jag att man försökt göra den rättsliga informationen någorlunda samlad och lättillgänglig.

3 kommentarer:

KristoferA sa...

Det kanske kan finnas anledning för Riksrevisionen att företaga en närmare granskning av hur Skatteverkets upphandling av IT-system går till. Enligt hörsägen har de _en_ huvudsaklig leverantör som står bakom flera av de projekt / system som du har nämnt i din blogg. Jag vill inte spekulera i tänkbara anledningar till att de återanvänder en leverantör som uppenbarligen redan har misslyckats, men riksdagens revisionsmän kanske kan gräva fram något intressant...

Anonym sa...

Det som förvånar de flesta av oss "på golvet" här på IT-sidan är att någon fortfarande överhuvudtaget orkar ens skämta om de ständigt upprepade klanterierna.
Vi har sett chefer komma, omorganisera och lämna oss i sämre skick än förut.
Mellanskiktet, där den riktiga inkompetensen bor lämnas orört.
Det är på den nivån det är viktigare att vara lojal kamrat än att uppnå resultat. Gräsrötter som ser brister och föreslår förbättringar sorteras ut. Själv går jag snart i pension.

Anonym sa...

Upphandling av IT-system? När ägde senast en sådan rum? I princip allt utvecklas inom verket och när projektledaren för ett projekt har misslyckats totalt skickas denne vidare till nästa. Måhända efter att ha lärt sig av sina misstag? Frågan är bara, hur många projekt behöver man misslyckas med innan man lärt sig?