2009-12-14

Inifrån Skatteverket, del 239

Idag kom tomten till Skatteverket, med hårda paket. Som var gröna både utan och innan. För i väntan på att politikerna i Köpenhamn ska enas om ett globat klimatpaket så fick vi skattmasar varsitt lokalt klimatpaket, innehållande fyra lågenergilampor, en frystermometer, en med handkraft uppladningsbar ficklampa och ett duschtimglas (det ska fästas på kaklet och se till att man inte duschar för länge).

Skatteverkets klimatpaket.

I julklappen ingick även en limerick, som går så här:
Det var en jordnära typ ifrån Fågelmara
som på energin gärna ville spara
Ingen vill ju låta jorden förkolna
det var då på hösten idén tändes i Solna
att årets j
ulgåva till personalen lysande skulle vara
Att den inte riktigt håller versmåttet kan väl få passera obemärkt så här i juletider, men jag är hemskt nyfiken på varför man valde den lilla Blekingebyn Fågelmara som rimobjekt. Är Stor-Mats född där? Detta torde vara årets stora julmysterium på Skatteverket (näst efter lönesättningen, förstås).

Var kan Fågelmara vara?

Årets julklapp är väl en snackis på alla arbetsplatser. Det händer nog aldrig att alla blir nöjda, men Skatteverket har lyckats rätt bra på senare år. Förra årets pocketbuffé (se del CXLVII) var det inget fel på och årets klimatpaket är (om än lite väl politiskt korrekt) åtminstone rätt användbart. Jag menar, med en ficklampa kan man ju ha hur kul som helst.

14 kommentarer:

Silas sa...

Vet inte om jag håller med att SKV varit lyckade på senare tid med julgåvorna.
Förra året (böckerna) vill jag minnas att det var ett sabla liv om bl.a. utbudet. Och året dessförinnan var det väl tillgodohavandet hos skattefusk-företaget? Dvs. en i och för sig uppskattad gåva, men lite för medialt uppmärksammad för att kunna ses som lyckad.

När det gäller årets gåva håller jag med att grejerna i alla fall är användbara. Men det är ungefär lika roligt som att få toa-papper eller diskmedel.

Andreas sa...

Det är tanken som räknas brukar man ju säga och jag uppskattar gesten från arbetsgivaren med en julklapp, egentligen oavsett själva julklappens innehåll. Särskilt i dessa kärva ekonomiska tider, hade nästan förväntat mig att julklappen skulle utebli i år så det var en positiv överraskning.

Kultomten sa...

Lysande lyrik! Men det som var det verkligt fina i meddelandet tycker jag var den lågpixlade bakgrundsbilden, samt den clipartliknande tomten som flyger i nedre vänstra hörnet...

Anonym sa...

Lägg inte ut julklappen innan julafton nästa år! Alla har ju inte fått den ännu :-(

Typsikt att jag precis bytt alla lampor till lågenergi :-) Men kan ju alltid ge dem i julklapp till någon familjen...

asa-nesse sa...

Det är inte lätt med julklappar som skall passa alla. På FK fick de för några år sedan varsin badrumsvåg. Ni kan nog räkna ut hur vissa damer reagerade på detta.

Anonym sa...

neeej.... vi har ju inte fått våra paket än.....

Anonym sa...

detta tar utan konkurrens in pole position i "sämst-julklapp-ever"-racet. herregud, donera pengarna till något bättre än den här skiten. den person som lyckats sälja in 10 000 paket av denna dynga har nog inte slutat fira än.

en... duschtimer?!

är det någon som saknar en termometer i frysen?

att det är "svårt att passa alla" löstes ju på ett UTMÄRKT sätt när vi fick presentkortet från skattefifflarna. där fanns något för alla.

detta var bara botten.

Anonym sa...

Jag tycker att det var en bra julklapp. Politiskt korrekt, praktisk (åtminstånde lamporna) och rolig (ficklampan). J-la gnäll bland komentarerna här. Vad hade ni önskat er i julklapp? Förslag?
/E

Anonym sa...

Förslag på bättre julklappar så här spontant:

- Donation till välgörenhet
- Biobiljetter
- Presentkort där vi får välja ur en katalog likt de som vi fick för två år sedan
- Böcker

Det finns hur många förslag som helst som är bättre än detta. Men visst, sitt ner. Tystnad i båten! Nästa år får vi förhoppningsvis en 72-bal toalettpapper. Kräpp.

Glödlampor! På allvar?!

Anneli sa...

Toapapper hade i alla fall i princip alla haft användning av....

Silas sa...

Jepp. Böcker som julgåva vore något. Och varför inte i form av tryckta handledningar ;)

Som någon poängterat så har HK köpt in runt 10.000 paket med en dusch-timer i. Och några lampor. Gud vet vad man har betalt för detta, men jag gissar på ca 58% mer än samma prylar skulle kostat i affären.

I en ganska dyr affär borde prislappen kunna ligga runt 150 kr. Alltså har SKV sannolikt betalat 240 spänn per paket. Därmed handlar det om ett inköp (för skattemedel) på runt 2,4 miljoner kronor.

Vid sådana belopp är det väl ett rimligt krav att syftet med köpet (realistiskt) kan uppnås? Och att inköpet kan få diskuteras, utan att nyktert kritiska synpunkter avfärdas som "gnäll"?

Jag tycker lamp-paketet framstår som en nödgåva, och att det är bortkastade pengar. För inte kan väl HK:s mål ha varit att som bäst få ett axelryckande "användbart ändå", samt att gåvan är "politiskt korrekt"?

Apropå politisk korrekthet finns också exempel utanför SKV där gåvor från arbetsgivaren lett till diskussion...

Riktigt så korkat är kanske inte energipaketet, men visst bör man få vara kritisk även mot en arbetsgivare som ger gåvor?

Anonym sa...

Jo er förre GD kommer ifrån den bygden i Skåne. Lustigt att en GD för ett stort verk inte har bättre för sig än att välja ut julklpappar till anställda.

Jesper Svensson sa...

Anonym 22:36 - Men Fågelmara ligger ju i Blekinge!?

Silas sa...

När nu även jag fått mitt paket - direkt ur tomtens hand, så har jag ytterligare ett frågetecken. Om detta nu ska vara så vansinnigt miljövänligt och PK, varför har de då gjort en så vansinnigt skrymmande förpackning till fyra glödlampor, en ficklampa, en termometer och dusch-mojen?

Alla andra som vill framhäva sin miljömedvetenhet gör små förpackningar och hävdar att detta bidrar till färre transporter etc. Exvis Ikea, och så de där (Serla?) som gör tillplattade toarullar... (Se där, nu är jag inne på toarullar igen..).