2009-12-11

Inifrån Skatteverket, del 238

Från andra sidan Atlanten meddelas nu att man även där funderar på att införa moms. Orsaken är det galopperande budgetunderskottet - USA:s statskassa behöver pengar, helt enkelt.

För mig som jobbar med moms dagarna i ända känns det lite märkligt att det finns ekonomier där man inte har någon moms. I Sverige infördes momsen för övrigt redan 1969, vilket innebär att den firar 40-årsjubileum i år (vilket märkligt nog inte uppmärksammats!). Skattesatserna började då med 2 procent, men sen gick det som det brukar gå med alla skatter som sossarna får smak för. Spikrakt uppåt.

Nu är Sverige förvisso på intet vis unikt i det avseendet att vi har moms. Inom EU är momsen ett krav och på andra ställen i världen är mervärdesskatten vanligt förekommande. Eller, som det lite syrligt uttrycks i artikeln i New York Times:
Like universal health care, every other industrialized country in the world already has a value-added tax (as do about 100 emerging countries).
Det är förresten en rätt intressant artikel, på det viset att den introducerar en "för och emot"-debatt om momsen. En nackdel anses till exempel vara att mervärdesskatten är degressiv, dvs. att låginkomsttagare drabbas hårdare än höginkomsttagare. Införandet av moms bör därmed kombineras med en ökad progressivitet i inkomstbeskattningen.

Man konstaterar också att det vanligt förekommande momsundantaget för finansiella tjänster kan vara svårt att motivera i ett land vars nuvarande kris beror på just den branschen.

Vi får väl se hur det går med den amerikanska momsen. Själv håller jag naturligtvis tummarna för att den införs - tänk vilken gigantisk arbetsmarknad som öppnar sig när IRS börjar anställa momshandläggare!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det firades ju med en momsbal för två veckor sedan...... Även Skatteverket lär ha varit representerat.

Markus "LAKE" Berglund sa...

De har väl redan en del VAT i en del delstater:

http://en.wikipedia.org/wiki/Value_added_tax#United_States

Men visst kommer det finns stora möjligheter att göra utländsk karriär nu! :-)

Anonym sa...

Jo exakt. Med en arbetslöshet på ungefär 15% (U6) så prioriterar nog IRS momshandläggande juniorer från Sverige?

Likaså behöver man väl vara amrikansk medborgare för att arbeta inom statliga organen...

Men den tillträdande GD:n kanske kan fixa ett litet utlandssecondment för de som är frammåt och inte baktalar verksledningen...

Eller just det, då kanske inte Du Jesper ligger så bra till.. oj.

Anonym sa...

Fast detta med moms, vi är ju delvis på väg tillbaka till omsen, omvända skattskyldigheten är som omsen fungerade

Revisor sen 60-talet

Jesper Svensson sa...

Anonym 23:42 - Va, är det sant!? Det har jag helt missat. Var ägde den balen rum nånstans?

Markus "LAKE" Berglund - Ja, det har jag också hört. Men då rör det sig som sagt om delstatsskatter, det som diskuteras nu är en federal moms.

Ulrika sa...

Hurra! Utbytesår i New York?

Jesper Svensson sa...

Anonym 12:32 - Jo, före detta bilbyggare från Detroit är nog precis vad IRS behöver.

Anonym 13:00 - Intressant. Kanske borde läsa på lite i handledningens historik-kapitel.

Ulrika - Såklart. När åker vi? ;-)