2009-12-09

Inifrån Skatteverket, del 237

Skatteverkets intranät-parodi rullar vidare med nya avsnitt (se del 236). Allting tog sin början i våras. Intranätet skulle lanseras till midsommar, var det sagt. Men så blev det såklart inte.

Lanseringen sköts till efter sommaren, och sen har den skjutits på och skjutits på men nu - äntligen - skulle det vara dags. Den 10 december var datumet som trumpetades ut, så sent som för en vecka sedan [09-12-01].

- Form och innehåll i det nya intranätet har i princip har varit klart sedan försommaren. Det vi arbetat hårt på under hösten för att lösa är olika prestandaproblem som uppstått vid tester då vi simulerat många samtidiga användare, sa webbstrategen på huvudkontoret.

Tydligen hade it-avdelningen inte arbetat tillräckligt hårt. För idag [09-12-09] kom kontrabesked:

"Nytt intranät inom kort", var rubriken. Datumet 10 december gäller numera bara för medarbetarna på huvudkontoret. Vanliga handläggarträlar får vänta en vecka till; den 16 december ska portarna slås upp för pöbeln ute på kontoren.

Vi får väl trösta oss med att det nya intranätet ska vara försett med "en lathund och fyra instruktionsfilmer" som man kan slå ihjäl lite arbetstid med.

10 kommentarer:

asa-nesse sa...

Var du tacksam för att de inte börjar i fullskala direkt. Nu kan de kanske fixa till ev barnsjukdomar innan alla släpps in. Sedan kan man förstås undra över hur planeringen ser ut när startdatum hela tiden skjuts upp. Men det tycker jag mig ha varit med om även på den gamla "goda" tiden. Skillnaden var att då fick vi alla dras med barnsjukdomarna. Hoppas ni slipper det denna gång.
Hur är det förresten med den gamla fina databasen "Lättlagat och gott". Finns den kvar? Och finns i så fall min härliga "Landalagrogg" kvar?

Igor sa...

TACK GODE GUD!!
Om jag inte missminner mig hel fel så lanserades förra intranätet år 2000.... i december. (December för övrigt en månad då man enligt min mening inte bör driftsätta nya system hos oss.)
På mitt kontor fick vi gå en steg II-utbildning i november samma år, av den medarbetare som tidigare varit på steg I-utbildning (samma år). Vi som gick på steg II-utbildningen förstod inte vad steg I-utbildaren ville förmedla och därför ställde vi frågor. Steg I-utbildaren hade i sin tur inte förstått sin utbildning (läs; inte fått svar på sina ev. frågor) och kunde därför inte ge oss steg II-utbildningsmottagare svar och därför förstod inte vi heller.
MEN det som är noterbart i sammanhanget är att dagen efter dagen D då intranätet driftsattes år 2000 var, att ansvarig för driftsättningen var synnerligen nära (inside information) att trycka på återställarknappen.

Lång tid efter driftsättningen var ett enda stort kaos. Därför är jag tacksam att det dröjer några dagar till. Gärna ytterligare ca 22 dagar så att vi hinner passera datumet för dead-line avseende ärenden al la 2007 års modell.
//Igor

Anonym sa...

Hej!

Har du tips på hur man som snart nyutexaminerad jurist får en anställning på skatteverket?

Anonym sa...

Som svar till dig som vill ha jobb på Skatteverket kan jag meddela att med dryga 400 miljoner i underskott så lär det dröja länge innan det blir tal om nyrekrytering inom verket. Men prata med Arbetsförmedlingen för gratisarbetare i form av praktikanter sosm betalas med arbetsmarknadsstöd emottages tacksamt.

Anonym sa...

Det internt berömda (läs ökända) intranätet lanserades väl i december 2003. Och Igors uppgift att de var nära att trycka på återställarknappen är helt korrekt. Hörde den redan inom några veckor efter lanseringen. Med lansering den 16 december av det nya nätet så är det bara någr arbetsdagar till julledigt - det kanske kommer att behövas?

Jesper Svensson sa...

Igor - Sounds very Skatteverket to me...

Anonym 23:06 - Håll koll på hemsidan efter jobbannonser. Dessvärre är Skatteverkets ekonomi i klass med Ukrainas, och i princip varje nyrekrytering måste godkännas på regionchefsnivå. Så det ser nog inte så ljust ut på jobbfronten.

Anonym 09:55 - Julledigheten ser vi alla fram emot. Med eller utan intranät.

Anonym sa...

Måste in och kolla Landalagroggen imorgon!!!

Anonym sa...

Till anonym 23.06

Var bara medveten om att i egenskap av handläggare har man inte så jättestor nytta av att ha en juristexamen på Skatteverket. Inom ramen för inkomsttaxeringen är 80 - 90 % av arbetsuppgifterna av en så trivial natur att man klarar sig utmärkt med grundskola.

Sök dig inte till inkomst-
taxeringen om du vill ha utvecklande och stimulerande arbetsuppgifter där du får använda hjärnan.

Mikael sa...

Till Anonym 23:06

Som sagt, håll kolla på hemsidan. Jag är nyexad (dock civilekonom) och blev erbjuden en tjänst som börjar i februari, nästa år. Är du jurist skulle jag tror att din utbildning räcker med råge, som någon nämnde. Mitt tips skulle vara att se till att ha bra referenser. Jag fick intrycket av att de vägde tungt. Lycka till!

KristoferA sa...

Så... släpptes det den 10 resp 16 december, fungerar det, och hur är prestandan?