2009-10-21

Inifrån Skatteverket, del 220

"Skatteverkets kostnader för IT-applikationer – som exempelvis systemet Tina – ligger 68 procent högre än för jämförelsegrupperna i studien"
ST Press: Skatteverket drar i nödbromsen

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tina är helt opålitligt och man får klicka som en dåre innan det man vill ska visas kommer fram (om man har tur vill säga) För att inte tala om utskrifterna av överväganden/beslut som ibland ser ut som om de vore gjorda av av en
9-åring...

Tina i nuvarande tappning har gjort taxeringen av bolag till ett elände...

Knappt någon utökad kontroll i år heller... Undrar hur många miljarder staten tappat i år?

Konstigt att det inte kommer ut i media mer...

Silas sa...

En intressant sak på temat IT-sumpade pengar är "Pro Competence". Programvaran för att hålla reda på allas utvecklingsplaner, fortbildning och förmågor i allmänhet. Och som vi hade i flera år, och sektionsmöten och utvecklingssamtal ägnades åt hur man skulle fylla i uppgifterna. Det var lite av en vetenskap i sig och ser man till hela verksamheten har jag svårt att uppskatta antalet arbetsdagar som ägnats åt systemet.

Och vad gäller för Pro competence nu? Jo, i våras så lades det ut en blänkare på personalsidan att man gått över till ett nytt system och inte längre skulle ha pro competence. Och att man för närvarande utredde om databasen med uppgifter skulle kunna återskapas för ev. migrering till det nya systemet. Närmare besked skulle komma senare.

Beskedet blev förstås att någon migrering inte var möjlig.

Öh... världsklass? Sparar lite pengar på att byta system, men missar att först säkra upp databasen. Ger ju en vink om att IT-planeringen inte är den bästa.

Det finns säkert en massa motsvarande storys om Folke och Boris och alla andra häftiga system som tagits fram.

Anonym sa...

IT på Skatteverket är tydligen det som får kosta mest. Se bara på lönerna för programmerarna är nog i linje med de marknadsmässiga. Satsa dessa pengar på kärnverksamhetens anställda! Tina fungerar lilla nya CT är ingen höjdare heller... Ett av få program som funkar okej är ju Magi undrar om SKV gjort det eller några konsulter.

Anonym sa...

Vem är förvånad?

Brist på nedbrytbara mål som kommuniceras inom hela organisationen.
Osynliga chefer(ledare?).
När dom syns gör dom det i media åtalade för mutbrott.
Chefer som tillåts ta genvägar och köra sina personliga race.
Chefer som prioriterar lojalitet framför kompetens.
Ja ni vet själva.
Kom tillbaka Lars Olsson(och Anne Gröön), allt är förlåtet!

it-tekniker sa...

Övervakningsprojektet år 2005 kostade flera miljoner kronor. Det var ett skämt. minst 8 konsulter för att dokumentera arbete som var redan klart och skapade av fastanstälda.
Samma år när jag installerade övervakningsprogramvaran i ett cluster miljö och när jag var klar anlitade chefen konsulter från HP att ta bort installationen och installera systemet på nytt.

//IT-tekniker

Anonym sa...

Anonym 20:50, menar du chefer som fick köra Porsche:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5662034.ab

Anonym sa...

dom måste ha haft kul.

Anonym sa...

Porschekvaddningen på Gelleråsen är bara toppen på isberget och nog det enda där åklagaren har nåt konkret att undersöka.
Rättegång väntar...
Mer att läsa hos Tingsrätten i Stockholm, nr B13475-08.