2009-10-13

Inifrån Skatteverket, del 218

Såsom tidigare noterats i denna blogg (se del 213) har en veritabel folkstorm blåst upp bland Skatteverkets handläggare mot verksledningens beslut att inte längre trycka upp våra beskattningshandledningar.

Vi som jobbar på Skatteverket uppskattar naturligtvis handledningarna i varierande grad (ett extremfall återges i del LXXXVI), men jag har ännu inte träffat på någon som tycker att beslutet är bra.

I intranätets diskussionsforum pågår en sällan skådad aktivitet; något som förvisso tycks ha gått verksledningen förbi eftersom de inte reagerat det minsta på mullret i leden. Jag brukar (till skillnad från verksledningen, uppenbarligen) skumma igenom forumet då och då, och senast hittade jag ett inlägg från en senior medarbetare på huvudkontoret. Han framförde ett antal kloka argument mot beslutet att inte längre trycka upp handledningarna, men allra mest intressant var inläggets post scriptum:
Om ledningen läser detta mitt inlägg så kommer jag som ett brev på posten att få en ”tillsägelse” om att jag lagt mig i och stört en process som pågår och att jag nu sabbat det hela. Med det kan jag ta. Jag ju min karriär bakom mig.
Det här gjorde mig lite mörkrädd. Är det inte högre i tak än så här på Skatteverket? Kan en centralt placerad medarbetare inte uttrycka sin uppfattning i en intern debatt utan att riskera en "tillsägelse"? Och varför är ledningen i så fall så angelägen om att folk håller käft?

Personer som vill tysta kritiker får finna sig i att tillhöra den lugubra klubb där Robert Mugabe och Vladimir Putin är guldmedlemmar. Inte är väl vår egen Stor-Mats aspirant på ett medlemskap?

16 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte "Stor-Mats", som fattat beslutet om otryckta handledningar. Det är produktionsledningsgruppen där även regioncheferna ingår. Mats har aldrig gett mig någon tillrättavisning, däremot finns det ju andra chefer. /Hälsningar Björn, den seniora medarbetaren. PS. Jag har ännu inte fått nån "tillrättavisning".

asa-nesse sa...

Är detta månne den Björn Thärnström som i många år underhöll oss medarbetare med sina krönikor i personaltidningen. I så fall så är väl han van vid tillrättavisningar, om jag inte minns fel så fick han en kraftig tillrättavisning av någon sk personalchef i samband med att han uttryckt sig något vanvördigt om något som han kallade det byråkratiska nedfallet (tyvärr kommer jag inte ihåg den exakta benämningen och i vilket sammanhang det skrevs). Men Björn kan säkert friska upp mitt minne för jag har för mig att han fick träda tillbaka som redaktör på grund av sitt yttrande.

Så lågt i tak har det varit länge på SKV, även före Stor-Mats tid.

Jag är fortfarande förvånad över att du fått hålla på så länge som du gjort Jesper. Men vänta bara, din tid kommer!!

Anonym sa...

Asa-nesse, den sk personalchefen du åsyftar valde sedermera en karriär utanför verket i den privata sfären (ni vet den med högre löner och möjligheter till karriär) för ett år sedan.

Jesper Svensson sa...

Björn - Jag har aldrig påstått vare sig det ena eller andra om Stor-Mats. Men han är generaldirektör, och jag menar att om klimatet på Skatteverket är sådant att medarbetare inte vågar säga vad de tycker av rädsla för "tillsägelser" så är det han som är ytterst ansvarig för det.

Asa-nesse - De tycker nog att jag är ganska harmlös. Och skulle de ändra sig så får väl jag också söka mig till den privata sektorn. Högre lön, bättre förmåner och karriärmöjligheter kan förstås låta lite ruggigt för en skattmas, men man vänjer sig kanske...

Anonym sa...

Förra detta chef på skatteverket ringde porrsaiter med sin arbetsmobil för flera tusenkronor utan att han fick sparken.

Anonym sa...

Jesper - vilket är ditt stalltips på ny GD efter Stor-Mats? Lill-Suzanne? Eller någon avdankad politiker?

Anonym sa...

Det var på den tiden han var gift och bodde nånstans söder om
Linköping och bodde på hotell här i Solna i veckorna.
Han brände några tusen kronor som han fick betala tillbaks.
Han måste ha skämts som en hund. Sen dess gör han nog allt som chefen säger.

Jesper Svensson sa...

Anonym 21:09 - Det låter ju inte bra. Hoppas han fick valuta för skattebetalarnas pengar...

Anonym 21:16 - Politikernas vägar äro outgrundliga... Men med tanke på att de nyss tillsatt en pålitlig sosse som överdirektör så skulle jag bli förvånad om de försitter chansen att utse en person med borgerlig bakgrund till gd.

Själv hoppas jag det blir någon med erfarenhet från verkligheten utanför politiken. Och gärna någon som inte är född och uppvuxen inom skatteförvaltningen.

asa-nesse sa...

Bara det att det är så många anonyma som kommenterar Jespers inlägg säger väl en del om takhöjden på SKV. Eller?

Anonym sa...

Erica wass e väl ingen sosse?

Hon kom från polisen har jag hört där hon var ekonom, men kände visst förra ÖD Katrin Westling Palm privat och som för tillfället var till lika särskild tjänsteman för ombildningen av den nya KFM som oxå tillsatte ledningen för den nya KFM. O vips - så var Erica den mest lämpade för vice chef för hela den nya KFM. Så det var ju en kompisrekrytering om jag förstått saken rätt. Men sen visade det sig kanske att bara för att man är kompis så betyder det inte att man automatiskt är mest lämpad, så det gick väl som det brukar i offentlig sektor - man blir sparkad uppåt. Till ÖD på Skatteverket.

Anonym sa...

Frågan är vem som bestämmer på SKV när även regionchefter hänvisar till Produktionsavdelningen... Jesper du får söka nästa jobb där å styra upp lite :-)

Anonym sa...

@Asa-nesse; Självfallet är det pga klimatet hos arbetsgivaren som i vart fall jag kommenterar anonymt på en blogg, men inte t.ex. skriver på intranätet.
Jag får erkänna att jag avstår från att fylla i klimatenkäten eftersom den i så hög utsträckning cirklar in var man befinner sig i organisationen. Nu senast vill jag minnas att man till och med skulle bekräfta sitt organisatoriska hemvist...

Allmänt sett är det nog ingen som gillar att bli ifrågasatt. Det är roligare om alla runtomkring säger att man gör ett bra jobb. Problemet är när man som chef inte inser nyttan med ett ifrågasättande då och då - om inte annat som ett bevis för att personalen upplever klimatet sånt att ifrågasättanden kan ske.

Och när dessutom personbeskrivningen i artikeln i "Chef" känns korrekt, ja då blir det en massa ja-sägare bland mellancheferna och ett rödljus till hela organisationen mot konstruktiva ifrågasättanden.

Min känsla är att de flesta under 50 år har en aktiv bevakning på platsbanken. Och många över 50 hoppas istället på ytterligare en omorganisation där de blir av med jobbet och erbjuds någon härlig ledighet av Trygghetsrådet.
- I vart fall har jag aldrig tidigare varit på en arbetsplats där folk är så öppna med att söka andra jobb.

Jesper Svensson sa...

Anonym 21:14 - Jag vet inget om Erica Wass partisympatier. Men hon är ju bara tillförordnad; den tillträdande öd:n Magdalena Andersson har däremot en välfylld socialdemokratisk partibok.

Anonym 23:06 - Jag delar din uppfattning om att folk söker jobb. Och jag tycker det är problematiskt när folk inte vågar säga vad de tycker.

Anonym sa...

Jesper, Det är inte lätt för en anställd som är äldre än 40 år våga säga ifrån sig.
Det är gängbildning bland vissa chefer på skatteverket som skrämmer många anställda till tysthet.
De använder brutala metoder att skrämma anstälda. Det har hänt och det händer dagligen personangrepp och mobning på RSV.
Läs Anders Berg,s dödsannons. Anders familj skriver i dödsanonsen att han hade inte lätt på skatteverket.
Anders Berg fick ALS och vid sista tiden av sitt liv kämpade för sin rätt utan resultat. jag hörde chefen säga att Anders har inte mera kraft att bråka med oss när han hörde att Anders var på intensivadelning.

Anonym sa...

Tillträdande ÖD Magdalena Andersson är totalt okunnig om skatt enligt en medarbetare på Rättsavdelningen.

Han hade tydligen kontakt med henne när hon jobbade på Finansen...

Beträffande chefer förefaller det som att varenda en har sina favoriter bland sina undersåtar. Utnämner vissa ( läs kompisar) till handledare trots att de inte är ett dugg lämpade för uppgiften och har överseende med fusk med TRS:en. En annan chef utnämnde en nyanställd (2007) till stf chef. Ingen förfrågan gick ut till alla på sektionen. Obefintliga karriärmöjligheter och dålig lön gör det som gjort för dylika ageranden!!

Anonym sa...

intresant artikell:
http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=15772