2009-09-29

Inifrån Skatteverket, del 213

Att Skatteverkets handledningar inte längre ska finnas i tryckt form är nog den största snackisen på verket sedan f.d. överdirektören kallade oss för apor (se del XXXIV).

Idag levererades ett slags officiellt besked på intranätet. De tryckta handledningarna försvinner. Syftet är att vi ska bli effektivare, flexiblare och spara pengar.

Tomas Algotsson är chef på rättsavdelningen, och han tycker det här är jättebra.
- I en digital handledning i datorn kan man använda funktioner som att söka i texten och enkelt hoppa till rättsfall och förarbeten. Det går att spara rättsutredningar och skapa sin egen handledning. I vissa tekniska lösningar kan man även göra anteckningar och markeringar, poängterar han entusiastiskt.

Lite längre ner i artikeln får vi veta att den tekniska lösningen ännu inte är färdigutvecklad. Ingen är förvånad över detta; att lansera halvfärdiga lösningar är en Skatteverks-specialitet. Och med den utvecklingstakt som numera råder så lär både en och annan NOR-medalj hinna delas ut innan den tekniska lösningen ser dagens ljus.

Marie Wirmén är också chef på rättsavdelningen. Hon har haft workshops för att fånga upp medarbetarnas synpunkter på de digitala alternativen.
- Förevisningarna var mycket uppskattade, flertalet är överens om att e-vägen är den enda vägen, säger hon.

Nu känner jag förvisso inte till om Wirmén möjligen lider av hörselnedsättning, men enligt en kollega som närvarat vid ett sånt där möte så var man inte fullt så rörande överens om de digitala handledningarnas förträfflighet.

Men varför bekymra sig om sådant. Det viktiga är ju att förmedla en bild av att de här besparingarna kommer att öppna dörren till en ny, fantastisk och skinande värld. Och då kan man ju inte låta sådana petitesser som vad personalen faktiskt tycker störa bilden av allt det där fina som man ser i andanom.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer handledningarna inte att tryckas alls? Eller kommer de fortfarande att finnas att köpa för oss utanför verket som gladeligen betalar för att slippa läsa från skärmen?

Anonym sa...

http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=15680

Jesper Svensson sa...

Anonym 23:53 - Såvitt jag förstått kommer de inte tryckas alls, varken för internt eller externt bruk.

Men de kommer säkert finnas som pdf så det är ju bara att trycka på print. (Vilket halva Skatteverket antagligen kommer att göra...)

vr sa...

Ja, men det lilla problemet har man tänkt på också. Om man läser lite mer på intranätet kan man se att de ska ta bort skrivarna också för att spara pengar. Tro fan det, om folk skriver ut handledningarna istället så måste man ju ta till drastiska åtgärder.

Att det sen kan få lite andra bieffekter, typ att vi inte kan skicka några brev, lär ju inte heller vara något större problem om man får tolka ditt inlägg om TINA...

Anonym sa...

Befriande att läsa din blogg. Bjärt kontrast mot t.ex. hemsidans "anställda berättar", där ja-sägarna trängs för att få en bättre plats vid bordet.

Jesper Svensson sa...

Anonym 23:59 - Jag vill för övrigt minnas att vid något tillfälle hade en av de där anställda som berättar redan hunnit sluta på SKV...