2009-09-28

Inifrån Skatteverket, del 211

Medan vi inom myndigheten mest upprörs över beslutet att avskaffa de tryckta handledningarna så fortsätter omvärlden, eller åtminstone den ettriga ekonomisajten Realtid.se, att vara mer engagerad i historien om den knarkande processföraren.

Processföraren har själv påstått att han inte gjorde några eftertaxeringar "om det inte gav minst en miljon i skatt". Ja, enligt vissa sagesmän tycks hans intresse för att driva in pengar inte vara begränsat till den statliga kassan; han ska vid ett antal tillfällen ha erbjudit sig att - mot ersättning, förstås - avsluta potentiellt kostsamma skatteprocesser.

Tvärt emot vad man skulle kunna tro efter att ha tagit del av den synnerligen vattniga soppa som Robert Aschberg serverade i sitt tv-program för ett par veckor sedan (se del 203) så kan det alltså finnas en hel del substans i den här knarkaffären.

I Realtids artiklar framställs Skatteverket som oförmöget att ta tag i det här personalärendet. Och Skatteverket har i ärlighetens namn inte sagt mycket som kan vederlägga det påståendet, vilket naturligtvis ger ytterligare krydda åt historien.

Fortsättning lär väl följa. Stor-Mats svettas nog lite. Och en och annan skattesmitare vädrar måhända morgonluft i form av resningsbeslut...

Realtids artiklar
Den knarkande skattehandläggaren
Så drabbades affärsmän av ...
”Lägg korten på bordet, Skatteverket”

Uppdatering 3 oktober:
Christina Gellerbrant Hagberg, regionskattechef i Stockholm, går i svaromål:
Skatteverket erkänner handläggarens missbruk

7 kommentarer:

Anonym sa...

Realtid.se:s journalistik känns ungefär lika seriös som de artiklar som återfanns i ekivoka tidningar man under ungdomen fann i skogen och med rodnande kinder snabbt bläddrade igenom för att komma till väsentligheterna.

Anonym sa...

Gräv djupare!
Fortfarande arbetar de två mutkolvarna kvar på Skatteverkets IT-avdelning utan att nåt händer.
Det har kostat skattebetalarna miljoner i dåliga inköp.
Rättegången förväntas äga rum senare i höst.
Under tiden borde dom kopplas bort helt.

Anonym sa...

Det är samma researcher bakom både artiklarna i realtid och 8ans program.

Hon har fortfarande fått betalt av Milton.

Invändningarna (knarkandet m.m)påverkar knappast det beslutet - alltså sakfrågan.

Ställer mig tveksam till att publicera namnet på någon som inte är dömd för ett brott (det gäller både dig och realtid).

Realtid har ju redan lyckats hänga ut en person som mördare helt utan fog.

Vidare publicerar man namn och bild på de åtalade i insiderhärvan, trots att ingen blivit dömd.

Jesper Svensson sa...

Anonym 13:29 - Processföraren är, såvitt jag vet, varken dömd eller anklagad för något. Men hela den här historien handlar ju om Skatteverkets eventuella oförmåga att hantera en missbrukande medarbetare. I det sammanhanget är processförarens namn ganska ointressant, det har du helt rätt i. Jag har därför tagit bort det.

Silas sa...

Ehhh...? Hur har du tagit bort det? Ditt blogginlägg avrundas ju med länkar till artiklar på realtid.se mm. Och där återger du ju artikelrubrikerna ordagrant, varav en lyder "Så drabbades affärsmän av NN" - där NN är namnet på handläggaren i klartext.

För egen del kan jag tycka att din diskussion om SKV:s bristande hantering av affären borde kunnat ske helt utan direktlänk till en artikel som hänger ut en enskild och dennes högst privata problem.
- Det har väl konstaterats att det saknas orsakssamband mellan missbruket och hans åtgärder med det aktuella ärendet.

Jesper Svensson sa...

Silas - Att jag glömde redigera länkrubriken var en miss. Men att jag inte skulle länka till artiklarna tycker jag är fånigt, det är ju liksom hela poängen med internet, liksom att man inte kan ta ansvar för det som skrivs på länkade sidor.

Silas sa...

Helt rätt Jesper. Artikeln är relevant och länkningen därför OK. Och när du själv inte längre skriver ut namnet, så är det Realtid och inte du som står för uthängningen.