2009-09-21

Inifrån Skatteverket, del 209

Få saker har fått det att mullra så i leden av skattmasar som huvudkontorets beslut att inte längre trycka upp handledningarna. I stället ska vi läsa texterna på datorskärmen och, eventuellt, skriva ut de delar vi behöver. Eller hur det nu är tänkt. Protestvågorna har i vilket fall som helst gått skyhöga på vårt intranäts diskussionsforum.

Skattmasarna protesterar, skattmasarna har fått nog.

Tre miljoner kronors besparing ska detta medföra för Skatteverket. Och det är såklart en förskräcklig massa pengar i många sammanhang. Sett i relation till verkets totala budget - som ligger på ungefär 6 500 miljoner - är summan ändå relativt blygsam.

I kombination med en annan nyhet, som gäller inbesparingar på skrivarsidan, så framträder en bild av vilken ynklig ekonomisk situation Skatteverket tycks befinna sig i. (Skrivarna ska bli färre och det ska tydligen krävas nåt slags inloggningsprocedur för att man ska få ut sina utskrifter.)

Nå, vi ska kanske inte klaga. Vi har ju fått en massa dysfunktionella datasystem för pengarna i stället. Det är ju alltid något.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Sett i relation till vad jag betalar i skatt är summan ganska hög.

Sett i relation till vad jag har lust att betala i skatt efter att ha läst detta inlägg är summan skyhög.

Patetiskt att ens orka invända mot ett sådant naturligt besparingsförslag.

Jesper Svensson sa...

Ja. Du tycker väl inte vi borde ha datorer heller. Eller frisk luft. Men du har ju förstås rätt att tycka vad du vill.

Anonym sa...

re:anonym 19:52
enl. forskning är det mindre effektivt att läsa från skärm än papper, du arbetar effektivare om du kan bläddra i häftes/bokform och markera etc. Dessutom skulle SKV kunna sälja de tryckta handledningarna till privata sidan,är visst efterfrågade, och göra en vinst att finansiera de egna handledningarna...

asa-nesse sa...

Att slopa handledningarna i tryckt form är så dumt att det egentligen inte fordrar någon kommentar. Vad var det Axel Oxenstierna sade....

Det visar bara att den som bestämt detta aldrig jobbat praktiskt som granskare eller revisor.

Anonym sa...

Året är 2009... Vilka privata företag håller på med sånt här då? Svaret är naturligtvis inga eller väldigt få. Den offentliga världen kan dock inte slita sig från sina vanor.

Anonym sa...

Problemet är att vi inte har en vettig PDF läsare, så vi kan inte stryka under eller göra noteringar. Hade vi det vore det en annan sak. Men varenda skattekonsult sitter ju med våra böcker i sina händer. Som sagt borde finansiera.

Anonym sa...

Nä, jag tycker alla ska ha en rejäl tablet-pc, så vi kan stryka under och ringa in allt på pekskärmen direkt. Blir i och för sig intialt en kostnad på 20 tkr per person, men då kan vi kanske närma oss det utskrifts- och papperslösa kontoret....

@ Anonym 21:25; Vad menar du? Jag fattar ingenting av vad du skriver.

Anonym sa...

Trots att vad de ärade debattörerna tycks tro, så är det inte heller i den privata världen så att man föredrar papper framför skärm. Vilket givetvis är lika korkat och kortsiktigt där som inom offentlig sektor. Gräset är tyvärr inte så mycket grönare på andra sidan, det har bara en annan grön nyans...

vr sa...

Riktigt roligt blir det när man läser senaste ledarartikeln på intranätet. Då får man se att det är riktigt illa ställt på verksamhetsstaben. Personen som skriver artikeln tycker att det är alldeles för mycket text i våra styrsignaler. Personen menar att det är så mycket onödiga ord i dessa att de borde kunna skalas ner till en A4-sida.

Om det är samma person som har varit med och beslutat att handledningarna ska sluta tryckas kan man ju bara sia om hur resonemanget har gått.

- Hörni, grabbar och tjejer, är inte dom här handledningarna lite väl långa. Vem fan orkar läsa dem?

- Ja, jag håller med. Det kan ju inte vara någon som läser dem. Det är ju alldeles för mycket text i dem.

- Håller helt med. Vi slopar dem. Handläggarna måste ju öka sin operativa tid, då kan de ju inte sitta och läsa en massa böcker. De ska ju producera.

- Okej, då var det beslutat. Bort med dom där tråkiga böckerna som ingen orkar läsa.

Från ord... till handling!

Anonym sa...

Att tycka att handläggarna ska läsa texterna enbart på nätet är fullständigt korkat.
Ge skatteverket mer pengar så man kan driva in de beslutade skatterna effektivt. Då slipper vi skattehöjningar och snedvriden konkurrens och vem vet, kanske sänkta skattesatser på sikt.

Anonym sa...

Jag är skattekonsult och har såklart stor nytta av Skatteverkets handledningar. Och jag har verkligen ingen lust att skriva ut mina handledningar på 100-tals A4. Och att läsa på skärmen är inget alternativ. Jag är ju ändå jurist, liksom. Hoppas att de fortfarande går att köpa upptryckta för oss...

Anonym sa...

Det där är så dumt så att man saknar ord! Än värre blev det när de idag lade ut "nyheten" om handledningarnas snara frånfälle på intranätets förstasida!

Jag noterar att mitt inlägg, En olycka kommer sällan ensam, fanns med på din bild, dock markerat som oläst... :-)