2009-09-01

Inifrån Skatteverket, del 203

Gårdagens Aschberg-program på TV8 handlade om en missbrukande skattehandläggare som drivit det uppmärksammade skattemålet mot Berth Milton. Jag tycker programmet var rätt fånigt; Aschberg lyckades inte förklara på vilket vis handläggarens eventuella missbruksproblem skulle ha påverkat processen mot Berth Milton. Så sent som för ett halvår sedan kom länsrättsdomen där Skatteverket fick rätt. Och då hade handläggaren inte jobbat på verket på fyra år.

Det är såklart allvarligt när statstjänstemän har missbruksproblem. Men på en arbetsplats med 10 000 anställda inträffar sådant. Huruvida Skatteverket agerat korrekt och tillräckligt snabbt i just det här ärendet vet jag inte, det är möjligt att det finns anledning till klander. Men det innebär ju inte automatiskt att Berth Miltons skattesituation - eller de 7 000 (!) andra som den missbrukande handläggaren hade hand om - blivit felaktigt bedömd. Tvärtom talar länsrättsdomen för motsatsen.

Jag tycker såklart det är bra att Skatteverket, och alla andra skattefinansierade institutioner, granskas. Men hellre av journalister som är mer intresserade av att göra seriösa reportage än att få snabba rubriker.

Här är ett tips. Under ett antal år har Skatteverket lagt ner pengar, såvitt jag hört i runda slängar 600 miljoner, på att utveckla ett nytt datasystem för taxeringsarbetet. Systemet heter TINA, som ska uttydas Taxering i ny applikation. Bland kollegorna på taxering har förkortningen dock fått en annnan innebörd; så här skriver en av dem på Skatteverkets intranät:

Just i denna stund ligger TINA nere och ett inte oväsentligt antal handläggare runt om i Skatteverket sitter mer eller mindre handlingsförlamade i sitt arbete med bolagstaxering. Att TINA kraschlandade i ett praktfiasko 2008 (TINA = Taxera Inte Några Aktiebolag) har tydligen inte hjälpt till för att få funktionsduglighet ett år senare.
Tanken med TINA var att det skulle rationalisera taxeringsarbetet och därmed bidra till kostnadsbesparingar. Hittills har det inte blivit mycket av detta, i stället fortsätter TINA att konsumera skattepengar med god aptit. Inte nog med att TINA kostar; det faktum att systemet inte funkar som det ska har också lett till att de som ska ta in skattepengarna, taxeringshandläggarna, inte kunnat jobba. Antalet granskade taxeringsärenden under 2008 lär ha varit all-time-low.

Det här med att implementera stora datasystem tycks inte vara myndigheternas starka gren. I slutet av förra året fick Försäkringskassans Curt Malmborg avgå efter kassans miljardinvesteringar i ett dysfunktionellt datasystem. Jag är övertygad om att det kokats en lika illaluktande soppa på Skatteverkets it-avdelning.

Nu tror jag inte att Robert Aschberg skulle orka ta tag i det här. Det skulle ju ändå kräva en del research. Men kanske finns det någon annan journalist som orkar slå en signal till projektledaren Roland Åkerblom?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Inte bara TINA.
Tidigare har INIT-projektet kommit igång felaktigt och kraftigt försenat.
För att inte tala om den nu aktuella konverteringen "En ny motor under huven" som tvärsäkert skulle varit klart vid årsskiftet men som ännu inte kommit igång.
Mutade chefer vill helst inte tala om detta.
Och skattebetalarna betalar .........

Anonym sa...

Precis! Vi får inte anställa några nya handläggare här ute i landet efter alla 40-talister som har gått/går i pension. Enligt cheferna (som ju har superkoll på allas arbetsuppgifter - not) finns det inget rekryteringsbehov för vi får så många nya fina program som sköter allt automatiskt. Och nån vecka senare läser man i Intranytt att de nya fina programmen är försenade/uppskjutna på obestämd framtid. Härligt, härligt.

/Norrlänning

Anonym sa...

Och inte bara TINA och INIT.
övervakningsprojektet var ett skämt.
Minst 9 konsulter i flera månader. Konsulterna rensade lite jobb och bytte namnet på jobbet och när de slutade lämnade de kvar en konsult i tre år.

Anonym sa...

Såg programmet nu på TV8:s hemsida och det är ju närmast löjeväckande hur de inledningsvis använder färgsättning och musik för att bygga upp Skatteverket som ondskans högborg.

Att de sedan fritt spekulerar i studion och fäller kommentarer som "Jag har ingen anledning att ifrågasätta dessa uppgifter" m fl gör att det blir något av ett löjets skimmer över hela produktionen. Synd på så rara ärtor.

Jesper Svensson sa...

Anonym 11:02 - Ja, det hade kanske funnits något intressant att hämta i den här historien. Men det lyckades Aschberg i så fall dölja väl.