2009-08-28

Inifrån Skatteverket, del 201

I vad jag förmodar är ett försöka sälja in den nya snålare utbildningsstrategin till personalen har personalchefen Elisabeth Bjar skrivit en artikel på Skatteverkets intranät.

I artikelns inledning pratar hon om lärande. "Vi lär på olika sätt, var och en av oss. Mitt sätt att lära är inte alla andras sätt att lära". Intressant då att det några rader längre ner slås fast att "vi lär oss bäst när vi själva söker och värderar information".

Resonemanget påminner lite om Henry Ford, som en gång skrev att man kan få en Ford i vilken färg som helst, bara det är svart. Men vad vet jag...

Därefter skriver Bjar (en smula bittert, förmodar jag):
Skatteverket har en fantastisk bakgrund när det gäller personalutbildning. Vi har i princip alltid varit kända som arbetsgivaren där man får mycket värdefull utbildning. Framförallt har andra arbetsgivare varit medvetna om det. Det har varit bra. Det har lett till en hög standard, och det har dessutom bidragit till att vi har försett andra organisationer med hög kompetens.
Där har hon en poäng. Skatteverket har varit duktiga på att förse sina medarbetare med goda materiella kunskaper. Vilket förstås uppskattats av andra arbetsgivare, som lockat med det Skatteverket inte kunnat erbjuda - en schysst lön, till exempel.

För att komma till rätta med kompetensdränaget kan man tänka sig två alternativ. Det ena är att göra det mer attraktivt att jobba kvar på Skatteverket (lön och karriärmöjligheter?). Det andra är att göra personalen mindre konkurrenskraftig. Skatteverket verkar sikta in sig på det senare alternativet.

Lärarledda kurser kommer förvisso finnas kvar även i framtiden. "När det är den bästa formen", skriver Bjar. Vilket torde uttolkas som "när det till äventyrs finns pengar över" (dvs. aldrig).

En personalchef ska ju vara lyhörd, och för att framhäva sin receptiva förmåga berättar personalchefen att en del sagt till henne att utvecklingsvägarna på Skatteverket inte alltid varit så tydliga. Den informationen väljer hon emellertid att tolka på ett högst kreativt sätt: "Skatteverket ligger i främre raden för det som gäller på arbetsmarknaden. Utvecklingen eller karriären är inget du planerar — det handlar om att alltid vara vaken för nya möjligheter!"

Strutsen på bilden har inget samband med Skatteverkets personalchef.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste erkänna att jag många gånger har varit frustrerad över SKV:s utbildningspolicy. However - att ta ansvar för sitt eget lärande är faktiskt en viktig poäng. Skatteverkets handledningar, lagkommentarer på nätet samt alla arbetsgrupper på intranätet är alla utmärkta källor för att aktivt lära sig väldigt mycket på egen hand. Man behöver inte sitta och passivt vänta på att bli nominerad till en kurs.

Faktum är dock att learning by doing är vida överlägset en sömnig kurs med ett ton powerpoints. Just därför ser jag bristen på utvecklande arbetsuppgifter (i vart fall på inkomstskattesidan) som den faktor som mer än någonting annat håller tillbaka lärandet.

Problemet är att även om man tar ansvar för sitt eget lärande, kan avsevärt mer än sina kollegor och arbetar hårdare - så är risken ändå stor att man blir kvar i deklarationsträsket. Att ta bort RKP-tjänsterna är för övrigt osedvanligt dumt av flera anledningar.

Tyvärr så tycker jag att verkets chefer har en sömnig och kollektivistisk syn på sin personal, och de flesta struntar fullständigt i om någon har ambition, visar tåga och faktiskt tar ansvar för sitt eget lärande. Ofta har de inte heller en susning om vem som kan något eller inte. De kan effektivt döda all ambition som en gång kan ha funnits.

Min teori är att SKV, framförallt i Stockholm, tycker sig ha blivit brända i slutet av 90-talet. Massor av unga akademiker kom in, fick massor av utbildning, och försvann sedan till revisionsbyråerna. Det tror jag är anledningen till att man medvetet behandlar akademiker så styvmoderligt som man faktiskt gör. Man tröttnade på att vara plantskola åt revisionsbyråerna. En sådan massrekrytering som den privata sektorn gjorde i slutet av 90-talet har emellertid inte hänt sedan dess, och kommer troligtvis inte heller att hända igen inom överskådlig framtid. Kanske kan SKV därför någon gång komma att omvärdera sin uppfattning...eller inte.

/The artist formerly known as taxman

Anonym sa...

Elisabeth Bjar smutsade ner Skatteverkets rykte med falsk information, läs nedan:
http://www.e24.se/makro/sverige/artikel_47379.e24

Jesper Svensson sa...

The artist formerly known as taxman - Självklart är det viktigt att man tar ansvar för sitt eget lärande. Det görs redan idag - åtminstone av dem som har en gnutta ambition - i den mån det hinns med och inte hindras av produktionstal, krav på operativ tid eller blixtutryckningar till havererade serviceexpeditioner. Men ibland så behövs det en ordentlig duvning i något särskilt rättsområde och då är kurserna bra att ha.

Nu säger Elisabeth Bjar förvisso inte att kurserna ska upphöra helt, men hennes uttalanden pekar i riktningen att de ska bli färre. Då ska man ha i minnet att vi idag inte är direkt bortskämda med kurser.

Det är möjligt att Elisabeth Bjars plan är jättebra. Men än så länge känner jag mig inte övertygad om att den kommer göra Skatteverket till en mer attraktiv arbetsplats.

GoodGirl sa...

Jag blir sugen på att träffa Jesper Svensson "in person".
Hur är egentligen en man i sina bästa år som jobbar på SKV, bloggar och samtdigt hänger ut sin arbetsgivare på det världsomspännande datanätet?
Otroligt spännande!

Anonym sa...

Ja lite så.

Allvarligt. Att gå över till t.ex. PwC (PriceWaterhouseCoopers) ger ca 15.000 mer i plånboken per månad + bonus. Svarmotiverat att stanna kvar på sunkiga SKV säger en som gjort det bytet.

Visst lugnare tempo o fler möjligheter till att dra hem tidigare - men är det verkligen utvecklande - NEJ.

Jesper Svensson sa...

GoodGirl - Så spännande är det inte. Skatteverket är en offentlig arbetsgivare och då tycker jag att man får tåla att verksamheten diskuteras - både med utifrån- och inifrånperspektiv.

Anonym sa...

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1689320/missbrukare-skotte-7-000-skattearenden

Anonym sa...

Fortsätt skriva Jesper, denna blogg är populär runt om på Skatteverket. Tror till och med att herrarna som gillar bananer läser denna. Hoppas de lyssnar på de fina förslagen som finns här.

Jesper Svensson sa...

Anonym 22:41 - Tack för de vänliga orden. Dock tvivlar jag starkt på att "herrarna som gillar bananer" lyssnar på fina förslag, oavsett om de kommer från den här bloggen eller annorstädes.