2009-08-18

Inifrån Skatteverket, del 199

I mitten av juni i år lämnade Skatteförfarandeutredningen in sitt slutbetänkande (SOU 2009:58) till regeringen. För en vanlig människa är väl det här ungefär lika upphetsande som att se målarfärg torka, men för oss på verket är det spännande nyheter.

Faktum är att utredaren Carl Gustav Fernlunds betänkande borde väcka viss munterhet även bland skattebetalarna. Fernlund föreslår t.ex. att det ska bli lättare att få ersättning från staten om man driver skatteprocesser och att det ska bli svårare för Skatteverket att ta ut skattetillägg.

Ett särskilt trevligt förslag är att avskaffa skattenämnderna. I dagsläget är det så att skattehandläggaren i vissa fall måste dra sitt ärende i en nämnd som består av en skattekunnig ordförande, flankerad av ett antal ledamöter vars främsta egenskap är att de är totalt inkompetenta i skattefrågor. Denna i huvudsak okunniga nämnd ska alltså avgöra om handläggarens beslut är godtagbart. Poängen med skattenämnderna är oklar (om man inte anser att det är gott nog att de skapar sysselsättning åt ett antal pensionerade politiker), vilket nu även regeringens utredare tycks ha insett. Låt oss hoppas att ett riksdagsbeslut kommer snart!

Dessutom: Om man nu tycker att okunnighet i regelverket inte är en bra merit för dem som ska besluta i skatteärenden kanske man även skulle kunna överväga om okunnighet i regelverket kanske inte heller är en så bra merit för dem som ska döma i domstolarna?

Där sitter idag tusentals nämndemän som har till uppgift att döma människor till olika slags straff - allt från några tusenlappar i böter till flera år i fängelse. Nämndemännen har en sak gemensam (nej, jag tänker inte på lomhördhet nu): De kan ingenting om straffrätt.

Kan inte Carl Gustav Fernlund få utreda nämndemännen också?

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5662034.ab