2009-07-08

Inifrån Skatteverket, del 195

I månadsskiftet maj-juni lanserades de nya servicekontoren med buller och bång. Glada pressmeddelanden skickades ut och Stor-Mats åkte ut till förorterna för att knyppla band och äta tårta.

Stor-Mats inviger ett medborgarkontor. Foto: Johan Pehrsson

Servicekontoren är ett samarbete mellan Skatteverket och Försäkringskassan. Tanken är att medborgarna ska kunna få service från båda myndigheterna (i framtiden även från Arbetsförmedlingen) på ett och samma ställe. I Stockholm finns det tre nyöppnade servicekontor - ett i Skärholmen, ett i City och ett i Tensta. I samband med att kontoren öppnades stängdes expeditionen på Södermalm (varvid ett stort antal skattehandläggare engagerades för att stå vakt utanför expeditionen och dirigera om förvirrade medborgare till servicekontoren).

I samband med nyöppningen av dessa servicekontor så har Skatteverket fått en ny arbetsuppgift: att utfärda id-kort. Proceduren är ungefär så här: Man betalar in 400 kr till ett konto, går sen till servicekontoret med kvittot och ställer sig i kö för att bli fotograferad.

Det verkar ju rätt enkelt i teorin, och man räknade med att hinna med ungefär ett id-kort per halvtimme.

Teorin fungerade inte. För i praktiken kom det hela familjer till servicekontoren, så i stället för en person per kölapp var det ofta fem-sex personer som ville ha id-kort. I kombination med att antalet sökande var typ tio gånger högre än man räknat med så ledde detta till en rätt omedelbar härdsmälta i tidsschemat. Människor som kommit till servicekontoren och ställt sig i kö fick snart veta att dagens alla tider var slut. Bara att gå tillbaka och försöka igen nästa dag.

Detta hade Skatteverket inte räknat med. Antagligen hade man heller inte räknat med att hetlevrade Tenstabor inte skulle uppskatta denna tröstlösa vandring fram och tillbaka till servicekontoren. Jag gissar att de säkerhetsvakter som fick hyras in inte ingick i den ursprungliga budgeten.

Därför gör nu Skatteverket reträtt. Japp; tro det eller ej men expeditionen på Södermalm öppnas igen, och Tenstaborna får åka in till Söder om de vill ha id-kort.

Om detta gör Tenstaborna lyckligare förtäljer inte historien. Det enda vi med säkerhet kan veta är vilka som får betala för allt sjabbel.

1 kommentar:

Lena C sa...

Hej, här finns mera info om Servicekontoren, och bristande sekretess.
http://socialliberalapartiet.bloggplatsen.se/2010/03/10/2661919-statsmaktsregister-totalkoll-pa-invanare/