2009-05-13

Inifrån Skatteverket, del 185

Skatteverket har haft finbesök. En delegation från den kazakstanska skatteförvaltningen har varit och hälsat på. De har bland annat fått veta hur det svenska skatteverket bemöter skattebetalarna. Särskilt intressant tyckte de att Skatteverkets ambition att öka antalet personliga besök var - i Kazakstan vill man nämligen helst undvika personliga besök eftersom det ökar riskerna för korruption.

Det kan nog vara klokt. Kazakstan hamnar nämligen på 145:e plats (av 180) i Transparency Internationals korruptionsindex. Enligt Freedom in the World-undersökningen som organisationen Freedom House gjort för 2008 klassas Kazakstan som ett "icke fritt" land - och trenden är nedåtgående.

Nursultan Nazarbajev

Landet styrs av president Nursultan Nazarbajev, som fick över 91 procent av rösterna i det senaste valet. Valet levde inte upp till internationella krav; i sin rapport från presidentvalet 2005 skriver OSSE t.ex. följande:
"a number of significant shortcomings during the election campaign limited the possibility for a meaningful competition".
Enligt Freedom House har president Nazarbajev eliminerat de sista resterna av oberoende i parlamentet och tystat rivaler inom sin egen familj. Mord på oppositionspolitiker misstänks ha förekommit.

Förutom att vara korrupt, odemokratisk och - tack vare landets oljerikedomar - en av världens rikaste män, är Nursultan Nazarbajev kanske mest känd för sitt galna huvudstadsprojekt. I slutet av 90-talet bestämde han sig för att landets gamla huvudstad Alma-Ata inte dög längre.

Sagt och gjort, i stället påbörjades bygget av Astana, som i första hand tycks ha som syfte att uppfylla presidentens behov av att bekräfta sig själv genom monumentala byggnadsverk. 20 miljarder årligen sägs han pumpa in (i ett land vars BNP per capita är en tiondel av Sveriges) i en stad om vilken sagts att den ser ut "som om Albert Speer fått rita om Las Vegas".


Bilder från Astana.

Så då passar det ju bra att några tjänstemän i Nazarbajevs statsförvaltning fått komma till Sverige för att lära sig mer om hur man tar in skatter på ett effektivt sätt. Det kan väl tänkas att presidenten behöver mer pengar till sina sinnessjuka byggprojekt.

På Skatteverkets intranät har man publicerat en artikel om besöket och där är allt tjo och tjim och de svenska värdarna ler i kapp med den kazakstanska delegationen. Ingenstans problematiseras att vi med öppen famn välkomnar representanter för en diktatur. På Skatteverket är vi kanske så glada att det händer något som bryter av den gråtrista vardagslunken att vi inte bekymrar oss om sådana petitesser?

Frågan är om Skatteverkets välkomstdelegation lika beredvilligt stått i givakt om besökarna kommit från Nordkorea? Sudan? Tredje riket?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kloka tankar Jesper...

Man upphör inte att förvånas. Bara så du vet - det har funnits ömsesidiga utbyten med andra diktaturer också. Tror det där OIP - office for international projects - styr upp besöken. Jag tror man är rätt sugen på att fixa med glassiga utlandsresor för sina chefer där på HK...

Anonym sa...

Jo
- det är väl alltid frågan, kontakt eller inte.
Men - om vi, med vår erfarenhet och kloka syn på myndighetens ansvar och roll kan hjälpa dem, att bygga upp fungerande institutioner och att se alternativa arbetssätt - så är väl det jätte bra!
Vi kan väl inte bara sitta i vårt kalla lilla land och känna oss nöjda. Jag tycker vi ska försöka göra vad vi kan!

mvh Pia

ps. sen är det en helt annan grej om HK bör använda våra knappa resurser till resor - videokonferens funkar ju så bra :-)

Jesper Svensson sa...

Pia - Jag tror också att det kan finnas poänger i att bidra till att bygga upp ett fungerande samhälle i andra länder. Det som störde mig i det här fallet var att man i artikeln inte ens reflekterade över att vi den här gången hjälper en diktator.

disa sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色