2009-05-06

Inifrån Skatteverket, del 183

Äntligen har jag fått en bekräftelse på att man lyssnar på mig uppe på huvudkontoret i Solna. I mitten av februari (se del CLIX) skrev jag om de imageproblem Skatteverket kan råka ut för på grund av alla sänkta preliminärskatter som gjorts i år med anledning av lågkonjunkturen. Företag som inte går så illa som de misstänkt riskerar nämligen att drabbas av en tung kvarskatt när deklarationen ska lämnas in 2010.

För att ge företagen en chans att rätta till en för låg debitering föreslog jag en informationskampanj och se, jag har blivit bönhörd (helt ödmjukt förutsätter jag naturligtvis att ingen annan inom organisationen tänkt samma tanke som jag), för så här står det på intranätet idag:
En fripassagerare som tar upp vikten av att se över sin preliminära skattedebiteringen kommer att gå ut under maj månad.

[...]

Antalet jämkningsbeslut [...] har ökat kraftigt under 2009 [...] I förlängningen finns det dock risk för att detta kan komma att innebära att fler företag kommer att få svårigheter med att betala eventuell kvarskatt.

I syfte att förebygga detta ska medarbetare i sina olika kontakter med de skattebetalare som betalar sin preliminärskatt själva ta tillfället i akt och informera om preliminärskatt enligt bifogad kommunikationsplan.
Kan ni tänka er, en kommunikationsplan. Det är grejer det. Tur att vi har ett huvudkontor så vi slipper tänka så mycket själva.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Precis Jesper, det är syftet med HK - att särskilja den strategiska styrningen från verkstaden i vilken produktionen sköts av lågavlönade handläggare vars utvecklingsmöjligheter och lönekarriärer beskrivs i luddiga format med många rosa moln och vilkas arbetsuppgifter inte inbjuder till kreativ tankeverksamhet. Ett fullt fungerande, mekaniskt och förhållandevis lönsamt sätt att se på organisationen. Men kanske inte så tilltalande för den som ingår i produktionen vars vägar till toppen skyms av de stora massor som samtidigt slåss om de enstaka konkreta utvecklingsmöjligheterna i form av lediga jobb med någon form av strategiskt innehåll och/eller hög lön.

Jesper Svensson sa...

Jag är rädd att du gjort en riktig analys.

Anonym sa...

Jag tycker att din blogg är mycket intressant och klart beundransvärt att du vågar "sticka ut hakan" på det sätt du gör.

Mycket av den verksamhet vi ägnar oss åt (jag har samma arbetsgivare som du) tycks ägnad åt att uppfylla diverse mer eller mindre obskyra mål som sätts upp av vårt kära HK. Antar att ni som läser den här bloggen redan läst denna artikel :http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_2605163.svd#

Om inte är det mycket intressant och relevant för det vi mäts emot tycker jag..

/E

Anonym sa...

nytt försök..

www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_2605163.svd#

/E

Jesper Svensson sa...

Anonym 16:03 - Du skriver att det är "beundransvärt" att jag "vågar" sticka ut hakan. Det är naturligtvis roligt att höra, men samtidigt tycker jag kan problematisera lite kring det där.

För om det anses djärvt att säga vad man tycker så är väl det ett tecken på att man upplever att taket inte är särskilt högt inom myndigheten? Är det i så fall en befogad upplevelse, eller är personalen på Skatteverket ovanligt skrajsna av sig?

Jag har aldrig upplevt att jag tagit skada över att jag skriver och säger vad jag tycker. Kanske beror det på att jag är naiv och inte sett att jag gått miste om chanser. Kanske finns jag på en svart lista någonstans? Eller har jag bara haft tur och fått chefer som verkar gilla ett öppet debattklimat?

Understreckaren du hänvisar till är intressant. Kanske får återkomma till den.

Anonym sa...

Jesper, om man kritiserar en ledning i en svensk myndighet öppet och gör narr över densamma på ett kontinuerligt sätt utan att tro att man kommer gå miste om vissa fördelar i arbetet så är man naiv - JA!

Det finns ingen svart lista - det räcker dock för Dig att veta att så länge SKV´s chefer på högre nivå (RSC, VL, stabschefer etc) jobbar kvar, så kan Du nog se dina möjligheter att utvecklas uppåt som begränsade. Du får nog hålla till godo med en specialistkarriär (behöver iofs inte vara fy skam!).

Jesper Svensson sa...

Okej, då är jag väl naiv. Det blir väl till att försöka hanka sig fram utan den där fantastikt lockande chefskarriären inom Skatteverket.

Anonym sa...

Verkar som om ni på skattekontoret har väldigt fritolkade regler vad gäller informationssäkerhet. Får du verkligen lägga ut inlägg från ert intranät så här oficiellt?! Nyfiken, och mycket road av din blogg!! :) Keep up the good work!! ;)

Jesper Svensson sa...

Äsch, det som skrivs på intranätet är inga hemligheter. För övrigt tycker jag att medborgarna har rätt att veta vad som händer inom myndigheternas väggar. Kul att du gillar blogggen!