2009-02-23

Inifrån Skatteverket, del CLX

Sacoföreningen vid Skatteverket i Stockholm har publicerat protokollet från sitt senaste styrelsemöte. Där finns ett par intressanta punkter.

Tydligen har SFSK (storföretagsskattekontoret) annonserat efter experthjälp från personer med erfarenhet från bankvärlden. SFSK har dock inte hittat några lämpliga sökanden. Nej, vad trodde de liksom. Hur många bankmänniskor kan det finnas som efter några framgångsrika år i finanssektorn brinner av lust att gå in på SFSK med en medioker expertlön?

Sen står det i protokollet att det vid den senaste lönerevisionen fanns 472 oorganiserade medarbetare i Stockholm. Det är 30 procent av personalstyrkan. Det finns alltså en rätt stor andel kollegor i Stockholm som antagligen inte tycker att facket gör någon större nytta för dem. Vilket glädjer mig som gillar när folk tänker själva och inte bara går med i facket av gammal slentrian.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Neh, Du har nog rätt där Jesper. För vad skulle den bankanställde mista i ersättnings- och förmånsväg om den skulle välja ett jobba på Skatteverket, jag har listat ett antal av de viktigaste förmåner och ersättningsrelaterade faktorer nedan:
1.) Högre lön än den Skatteverket erbjuder (utgå ifrån ungefär 25% högre i banken genomsnittligt på positioner som är jämförbara)
2.) Personallån (den bankanställde har förmånligare lånevillkor för t.ex. bostaden - ca 50% billigare lånekostnad)
3.) T.o.m. pensionsvillkoren är betydligt bättre än i Skatteverket. Handelsbanken har sin "Oktagonen" och de andra har sina motsvarigheter.
4.) Vårdförsäkring (den bankanställde slipper remisser och sånt krångel och kan gå före till specialister på t.ex. sofiahemmet).
5.) Förmånsbil el. tjänstebil (den bankanställde slipper punga ut med dryga pengar för att investera i en bil som snabbt tappar 50% av sitt värde och slipper stora delar av driftskostnaden i form av försäkring, skatt, reparation osv).
6.) Rikskuponger och gratis övertidsmat (den bankanställde får subventionerad lunch och gratis kvällsmat om den arbetar över en kväll)
7.) Bonus (den bankanställde får del av vissa vinster banken gör, tom under dessa hårt prövade tider)
8.) Friskvårdssubvention (full kostnadsersättning för gymkortet är inget ovanligt - förutom att man har egna gym förstås...)
9.) Förstärkt föräldrarpenning (förutom detta har den bankanställde oxå en slags pott med upp till 5 dagar som kan användas för att portioneras ut över div VAB-dagar eller karensdagar)
10.) Efter att ha upplevt den fysiska arbetsmiljön i Skatteverket och kan jämföra den med bank- och finanssektorns privata aktörer så skulle jag nog kunna säga att detta är en fördel oxå (den bankanställde kan vistas i rymliga lokaler, med extremt bra lufttillförsel, nogrann daglig lokalvård, trevliga kafémiljöer, ljusa konferensrum osv)

ja listan kan göras lång...

Anonym sa...

Finanssektorn är ju på dekis totalt..och rätt många har fått lämnat sina jobb - menar du Jesper att inga söker ?

Jesper Svensson sa...

Det fanns säkert en och annan sökande. Men uppenbarligen ingen som var tillräckligt kvalificerad.

Skattmas o f d bankanställd sa...

25% högre lön och 50% högre prestationskrav. "Sälj, sälj, sälj"-hysterin inom bankvärlden är inget att längta åter till. Statsförvaltningens lugna tempo och goda semesteravtal passar mig som handsken.

Anonym sa...

Fick just reda på att SFR (Storföretagsregionen) som SFSK heter numera har lyckats rekrytera bl a en kvinna född -75 som får en lön på 52 000 kr. Jag tror det står sig ganska bra i konkurrens med marknaden utanför.
För övrigt är jag förvånad över att du som är så klok i så många andra frågor har en sådan negativ attityd till facket. Utan de kollektivavtal som finns på svensk arbetsmarknad skulle arbetslivet se helt annorlunda ut i Sverige. Av personlig erfarenhet vet jag också att det stöd som facket ger när man blir felaktigt behandlad är mycket värdefullt.

Jesper Svensson sa...

Skattmas o f d bankanställd - Men nog borde väl statsförvaltningen kunna erbjuda något även för dem som inte bara är ute efter semester och lugnt tempo?

Anonym - Det är i så fall glädjande nyheter! Man kan bara hoppas att den inställningen - att betala bra för kompetent personal - sprider sig utanför SFR.

Facket har såklart sina poänger. Men det finns ett par saker som gör mig väldigt irriterad. För det första fackets (främst LO/TCO) starka band till socialdemokratin. För det andra fackets kollektivistiska människosyn, med traditionellt motstånd mot individuell lönesättning etc. För det tredje att facket står bakom många tillväxthämmande bestämmelser i LAS, MBL m.m. Det finns säkert fler skäl men det här får räcka för nu.

Anonym sa...

Du har rätt när det gäller LO, men TCOs förbund är partipolitiskt obundna vilket klart framgår av deras stadgar. Individuell lönesättning har funnits i löneavtalen sedan början av 90-talet, så där har du fel att facken är emot individuell lönesättning. När det gäller LAS och MBL så är det lagstiftning som sveriges riksdag har beslutat om. MBL reglerar ju egentligen bara formerna för informations- och förhandlingsskyldighet. Arbetsgivaren har efter fullgörandet rätt att fatta beslut. Även reglerna i LAS går att kringå så att en arbetsgivare kan kretsa in personer på ett sätt så att de som arbetsgivaren vill behålla slipper bli uppsagda. Så om det nu är arbetsgivarsidan du anser att dessa lagar medför begränsningar för, så förstår jag fortfarande inte vad som du egentligen anser vara så negativt med facket.

Jesper Svensson sa...

Med tanke på t.ex. att samtliga TCO-basar sedan 70-talet varit (S)-märkta tycker jag trenden är rätt tydlig.

Att LAS och MBL stiftats av riksdagen innebär inte att de är bra. Men facken väljer att bejaka dem i stället för att protestera mot dem. Det tycker jag är dåligt.

Anonym sa...

Inte för att jag känner till alla partifärger på TCOs ordföranden genom åren. Var/är verkligen Inger Ohlsson socialdemokrat? Hur som helst så är Fackförbundet STs avdelningsordförande på Skatteverket aktiv i Moderaterna. Och någon partipolitik vare sig röd eller blå bedrivs inte inom TCOs förbund.