2009-02-03

Inifrån Skatteverket, del CLV

Skatteverkets generaldirektör Stor-Mats har i en debattartikel i DN gått ut och krävt att masspridningen av Skatteverkets personuppgifter måste stoppas.

Anledningen är förstås att det dykt upp en massa internetsajter (typ Ratsit) som samlar in information om mängder av svenskar och sen håller den informationen lättillänglig för alla som är nyfikna på vad grannen tjänar.

Mats Sjöstrands förslag är att begränsa antalet upplysningar som får lämnas ut, samt att dra in tillståndet för de företag som alltför lättvindigt lämnar ut uppgifterna.

Att gå steget längre, dvs. att helt sekretessbelägga uppgifter om vad folk tjänar, är dock inget som vår gd förespråkar. Enligt honom är det
"inte rimligt att helt sekretessbelägga taxeringsuppgifter eller andra personuppgifter hos Skatteverket. Det skulle inskränka den grundlagsstadgade offentlighetsprincipen. Vi vill inte heller förhindra uttag av enstaka uppgifter, till exempel vid släktforskning eller vid kontroller av skattebetalning i samband med upphandlingar."
Här tycker jag Mats Sjöstrand är lite feg. Om man vänder på steken - är det rimligt att vem som helst kan ringa Skatteverket och ta reda på vad vem som helst har för taxerad inkomst, förmögenhet och så vidare? Vad tjänar den öppenheten för syfte annat än att stilla nyfikenheten hos vissa människor och att ge kvällsblaskorna underlag för sina årliga "rikast i Sverige"-listor?

Jag tycker tvärtom att det är helt rimligt att sekretessbelägga privatpersoners taxeringsuppgifter. Att det skulle nagga offentlighetsprincipen lite i kanten kan vi nog leva med.

2 kommentarer:

Leif sa...

Helt rätt Jesper. Jag har aldrig kunnat förstå varför taxeringsuppgifterna skall vara offentliga. Det inbjuder bara till problem av olika slag. Men om de nu verkligen skall vara offentliga, då tycker jag att de skall vara tillgängliga på ett lätt sätt för alla medborgare. Tex via Skatteverkets hemsida och inte endast via olika "skumma" hemsidor. Hur svårt kan det vara:

Antingen är en uppgift offentlig och då skall den vara mycket lätt-tillgänglig eller också är den hemlig. Och då skall ingen kunna komma åt den.

Jag anser att det måste vara antingen eller. Inga halvmesyrer.

Jesper Svensson sa...

Du har helt klart en poäng. Skatteverkets förslag kan ju lika gärna ses som ett sätt att obstruera mot offentlighetsprincipen. Vilket myndigheter inte borde ägna sig åt.