2009-01-26

Inifrån Skatteverket, del CLIII

I Sverige har vi den märkvärdiga ordningen att Skatteverket, den myndighet som tar pengar från folk, är näst mest poppis i myndighetsrankingen medan Försäkringskassan, myndigheten som ger pengar till folk, intar jumboplatsen. Märkvärdigheten till trots är detta såklart trevliga nyheter för en skattmas.

Mindre kul för Kassan förstås. Men dom har väl svettigare problem att tas med dessa dagar. Försäkringskassan går back så det skriker om det, myndigheten har totaltomt i kassakistan och kommer begära en miljard extra från regeringen. Och lika märkvärdigt som det är att den pengautdelande myndigheten är illa omtyckt, lika märkvärdigt är det att budgetunderskottet inte beror på att man delat ut för mycket pengar - utan för lite. För själva roten till allt det onda är ju att Kassan inte hinner dela ut alla pengar som ska delas ut till den behövande allmänheten. Ur led är tiden.

Även om det nu förstås är Försäkringskassan som har det värst, så börjar jag bekymra mig för att Kassans kris även kommer att drabba oss. Risken är ju att regeringen tvingas leta i varenda budgethörn efter pengar för att täta Försäkringskassans läcksprungna skrov. Och någonstans ifrån ska ju pengarna tas. Det blir nog ingen personalfest i år heller.

2 kommentarer:

Marcus sa...

Kan ni inte gå ner till kassakistan i källarn och hämta pengar?

Jesper Svensson sa...

I källaren finns bara en massa troll och trasiga kontorsmöbler. Tyvärr.