2009-01-13

Inifrån Skatteverket, del CL

Den som följer den här bloggen torde veta att jag inte alltid är jätteimponerad av vad facket gör. Men nu har de faktiskt gjort något vettigt.

På Skatteverket kommer vi (eller i alla fall de Saco-anslutna) i framtiden att kunna växla löneutrymme mot semesterdagar eller pensionsinbetalningar. Om man t.ex. har 31 semesterdagar så kan man byta 6 dagar mot en lite högre månadslön, om man så vill. Eller en extra slant i det svarta pensionshålet.

Facket är ju annars känt för sin förkärlek till kollektiva och socialiserande lösningar. Mest känt är kanske LO-förbundens kollektivanslutning till SAP under en herrans massa år. Och för några år sedan ville Kommunal tvinga på alla medlemmar en kollektiv hemförsäkring i Folksam. Tanken att kommunalarna själva kan tänka föresvävade väl inte fackpamparna. (Just den där hemförsäkringsgrejen fick för övrigt min kära mor - ivrigt applåderad av sin son - att gå ur facket.)

Nåväl. Nu har Saco-S visat att man tror på människors förmåga att avgöra vad som är rätt för dem. För somliga är ledighet värt mycket, för andra betyder lönen mer. Eller pensionen.

Vem vet, fortsätter det så här kanske det finns skäl att gå med i facket någon gång i framtiden.

Inga kommentarer: